Wilhelmus wordt geboren op 8 april 1923 in Roosendaal en woont in Breda. Hij is soldaat bij het KNIL, maar hoe hij precies in dienst is gegaan, is niet bekend. Mogelijk is hij al tijdens de Duitse bezettingsjaren naar Engeland uitgeweken en heeft hij vandaaruit dienst genomen in het KNIL.
Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarop breekt de chaotische Bersiap-periode aan waarin vooral buitenlanders – Britten, Chinezen en Japanners – en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer zijn van extreem geweld. Tegen deze achtergrond wordt Wilhelmus ingedeeld bij de Militaire Politie. In dat verband is Wilhelmus betrokken bij onderzoek naar gepleegde misdrijven, controle op militair verkeer, verkeersregeling, de behandeling van krijgsgevangenen, tuchthandhaving, de bestrijding van besmettelijke ziekten en assistentie van de Algemene Politie.
Aanvankelijk dient Wilhelmus in en rond Batavia, maar na de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt hij met het bataljon overgeplaatst naar Poerwokerto. Omdat de Militaire Politie met name moet optreden tegen nationalistische rebellen en regelmatig wordt gevraagd voor ordehandhaven, kan het weinig andere werkzaamheden daarnaast verrichten.
Het aantal incidenten met ernstige tot fatale afloop dat het bataljon ondervindt, neemt na de Actie steeds verder toe. Bij een daarvan, op 29 maart 1949, komt Wilhelmus om het leven. Hij is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.
Reactie toevoegen