Willie van Erp (bron: N. van den Hurk)

Willie van Erp

1925 - 1946

Willie wordt geboren op 6 oktober 1925 in Geffen. Wegens zijn zwakke gezondheid is hij eigenlijk ongeschikt voor militaire dienst; als kind heeft hij vaak last van krampen, vooral als hij ‘in ’t nat’ had gewerkt. Zelf wil hij wel in dienst, als hij dicht bij huis kon blijven.

Zijn ouders, plaatsgenoten en de Geffense huisarts Jansen ondernemen pogingen om Willie vrij te stellen van de dienstplicht. Zo gaat hij aan het werk bij de weduwe van oorlogsslachtoffer Jas van Herpen, zodat hij zichzelf als onmisbare kracht kan laten registreren. Ook de huisarts probeert hem wegens zijn krampen thuis te houden, maar deze pogingen halen niets uit en Willie wordt opgeroepen voor dienst in Nederlands-Indië. Het vertrek valt Willie en vooral zijn moeder zwaar, maar aan dienstweigering wordt niet gedacht.

Hij volgt een jaar lang training op de Frederik Hendrikkazerne in Vught en wordt op 1 oktober 1946 met de 7 December Divisie aan boord de Van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië gezonden, als onderdeel van de strijdmacht die het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd moet zien te beteugelen. Actieve velddienst zou Willie vanwege zijn zwakke gezondheid niet hoeven te verrichten. In plaats daarvan dient hij als kamerjongen van majoor Goldsmit, wat inhoudt dat hij ondersteunde taken had als kleren klaarleggen, schoenenpoetsen en autowassen.

Desondanks komt pastoor Van der Kamp eind oktober bij de familie met het bericht dat Willie op 28 oktober bij aankomst in Batavia een ongeluk heeft gehad en dat met het ergste rekening moet worden gehouden. De volgende dag keert hij terug met het droeve nieuws dat Willie is overleden.

Wat er precies is gebeurd, zou nooit duidelijk worden. Er worden verschillende verklaringen gegeven. Zo zou hij tijdens een militaire training overboord zijn geslagen, of tijdens een militaire oefening zijn gesneuveld. Vragen hierover van de familie worden niet beantwoord. Willie had een grote angst voor water en zou volgens de familie aan boord van het schip dus wel hebben uitgekeken. Ook de verklaring dat hij zou zijn gesneuveld, strookt niet met de belofte dat hij geen velddienst zou krijgen. Willie is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Nederlands Ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.