W.A. Boons (bron: C. van Velthoven)

Wim Boons

1926 - 1948

Wim wordt geboren op 21 november 1926 in Raamsdonk. Als dienstplichtige komt hij in oktober 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Blerick, waar hij wordt ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie. Op 5 februari 1947 vertrekt hij aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië voor de vervulling van zijn dienstverband. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd zendt de Nederlandse regering uiteindelijk ruim 200.000 militairen naar de kolonie om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Na een zeereis van een maand debarkeert Wim in Batavia.

Zijn bataljon wordt aanvankelijk ingezet voor wachtdiensten, onder andere bij de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In juni 1947 wordt het bataljon gelegerd in de haven van Tandjong Priok. Het bataljon wordt niet ingezet tijdens de Eerste Politionele Actie, maar wel daarna om de nieuw veiliggestelde sectoren op Java te bewaken en vijandelijke elementen gevangen te nemen. Tijdens de Tweede Politionele Actie, beginnend op 19 december 1948, trekt het bataljon per trein op naar Poerworedjo, terwijl Wim met de eerste compagnie in Bobotsari achterblijft. Daar worden ze fel bevochten door uitgeweken eenheden van het revolutionaire leger. Bij deze gevechten komt Wim op 25 december 1948 te Bobotsari om het leven. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Corry zei op 14 maart 2020

Zo lang geleden, maar nooit vergeten!

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 17 maart 2020

Bedankt voor je reactie, Corry! Heb je Wim misschien ook persoonlijk gekend en kun je wellicht wat meer over hem vertellen? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.