Wouterus de Leeuw (inzending G. v.d. List)

Wouterus de Leeuw

1925 - 1947

Wouterus wordt geboren op 23 augustus 1925 in Teteringen. Als dienstplichtige komt hij in september 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt ingedeeld bij het 3-10 Regiment Infanterie. Na een training van nog geen maand wordt hij als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden voor de vervulling van zijn dienstverband. Als onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht wordt hij daarheen gezonden om de rust en het Nederlandse gezag er te herstellen, nadat de Indonesische onafhankelijkheid is uitgeroepen. Op 1 oktober 1946 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost en komt na een zeereis van een kleine maand aan in Batavia.

Wouterus heeft maar een korte opleiding gehad en zijn bataljon is slechts licht bewapend. Toch worden ze als een volwaardige infanterie-eenheid ingezet, met name voor de bewaking van het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook, de woning van legercommandant S.H. Spoor, gevangenis Struiswijk en de benzinedistributieplaats Senen. Ook wordt het bataljon ingezet voor de transportbegeleiding van Japanse krijgsgevangenen.

Nadat het bataljon in maart 1947 naar Tangerang in Banten, het uiterste westen van Java, is verplaatst, wordt Wouterus daar vanaf juni ingezet bij militaire zuiveringsoperaties. Wouterus sneuvelt op 4 juli 1947 tijdens een van deze acties te velde nabij Tangerang. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.