J. Hak (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Hak

1920 - 1944

Jan wordt geboren op 19 september 1920 in Giessen en woont in Woudrichem. Zijn ouders staan aan de wieg van het latere groente- en fruitverwerkingsbedrijf HAK. In de jaren twintig zijn ze kleinschalig in Giessen begonnen met de verkoop van potten huisgemaakte appelmoes. Jan zelf is ingeschreven als medisch student in Utrecht. In mei 1943 besluit hij in Dussen onder te duiken, mogelijk om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen, of omdat hij weigert de loyaliteitsverklaring te tekenen die alle Nederlandse studenten wordt voorgelegd. Vanaf dat ogenblik raakt Jan betrokken bij het actieve verzet. Hij zet hij zich met name in voor de opvang van onderduikers die vanuit alle kanten van Nederland in steeds grotere aantallen het Land van Heusden en Altena binnenkomen. Op den duur komen met name vanuit het zuiden steeds meer vluchtelingen zijn kant op. Ze zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld als gevolg van de oprukkende geallieerde legers. Om ook hen zo goed mogelijk op te vangen en aan de benodigde bonnen te komen, worden overvallen gepleegd op distributiekantoren.

Ondertussen worden in Den Haag plannen gemaakt door de Knokploeg-Peter van Peter van der Smit uit Schiedam voor een wapendropping, eerst in Voorthuizen en daarna in Helvoirt. Peters contact die aan wapens kan komen, is echter een verrader die de Sicherheitsdienst (SD) op de hoogte houdt van de gemaakte plannen. Peter zoekt contact met het verzet in het Land van Heusden en Altena om assistentie te krijgen bij de wapendropping. Jan en vijf anderen melden zich als vrijwilliger om hulp te verlenen.

Op 15 juni 1944, op de tijd en plaats van de afgesproken wapendropping, staat de SD de verzetsplegers op te wachten. Vrijwel de gehele Knokploeg-Peter en alle verzetsstrijders uit het Land van Heusden en Altena, dertien man in totaal, worden gearresteerd en naar kamp Vught gebracht. Op 29 juli 1944 worden ze daar gefusilleerd. Jan is een van de slachtoffers van het verraad van de knokploeg. Hij is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Christel Nieuwkoop zei op 21 april 2018

Geboren te Giessen op 19 september 1920
Omgebracht in Kamp Vught op 29 juli 1944, 23 jaar

Jan Hak staat tijdens het begin van de oorlog ingeschreven als student aan de medische faculteit in Utrecht. Hij is afkomstig uit Giessen en duikt vanaf mei 1943 onder in het naburige plaatsje Dussen, vermoedelijk omdat hij weigert de loyaliteitsverklaring te ondertekenen, of om in Duitsland te gaan werken.

Onderdak
In Dussen raakt Jan betrokken bij het verzet in het Land van Heusden en Altena. Er komt een gestaag groeiende stroom onderduikers naar het Land van Heusden en Altena, Jan doet zijn best om deze mensen zo goed mogelijk op te vangen en van onderdak en eten te voorzien. Tegen het einde van de oorlog komen er ook steeds meer evacués uit het zuiden van Nederland richting Heusden en Altena, gevlucht voor het oorlogsgeweld en de oprukkende geallieerde legers. Om de opvang mogelijk te maken, zijn distributiebonnen nodig en het verzet komt aan deze bonnen door overvallen op distributiekantoren.

Dropping
Ondertussen worden er in Den Haag plannen besproken voor een wapendropping in Voorthuizen waar de KP-Peter van Peter van der Smit uit Schiedam bij betrokken is. De wapendropping in Voorthuizen gaat niet door en als nieuwe locatie wordt Helvoirt gekozen. De besprekingen in Den Haag zijn echter doorgebriefd aan de SD. Het verzet in Heusden en Altena wordt gevraagd om assistentie te verlenen bij deze dropping en de groep gaat akkoord.

Verraden
In Helvoirt aangekomen, staat de SD de verzetslieden op te wachten. Bijna de gehele KP-Peter en het verzet in Heusden en Altena wordt naar aanleiding van deze door de SD opgezette wapendropping gearresteerd. Zo ook Jan Hak, hij wordt na arrestatie naar kamp Vught gebracht en daar op 29 juli 1944 door de Duitsers gefusilleerd.

Bronnen:
Sterbebuch 1944
Erelijst van gevallenen 1940-1945
Schaduwen over Schiedam, dl.2, blz. 9 t/m37
Verzet in West-Brabant, Land van Heusden en Altena Den Biesbosch, blz. 21/75/86/87

Zie voor meer informatie: https://www.nmkampvught.nl/biografieen/hak-jan/

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 april 2018

Bedankt voor de uitgebreide informatie, Christel!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.