J.L. van Beek (bron: Stichting Veers Goed, Raamsdonksveer)

Jan van Beek

1921 - 1946

Jan wordt geboren op 3 december 1921 in Raamsdonk als zoon van Johannes van Beek senior en Gijsberta Mesch. Hij groeit op met twee broers en vier zussen. Kort na de bevrijding van Raamsdonksveer treedt Jan als vrijwilliger in militaire dienst bij de Koninklijke Marine. Volgens zijn familie probeert hij hiermee het verdriet over een onmogelijke liefde te verwerken. In elk geval hoopt hij na terugkeer marinier te worden en in dienst te gaan bij de militaire politie.

Via België en Schotland komt hij in de Verenigde Staten terecht, waar hij in Camp Lejeune bij Jacksonville in North Carolina wordt opgeleid voor de oorlog tegen Japan. Twee dagen na de capitulatie van Japan roepen de Indonesische republikeinen op 17 augustus 1945 de onafhankelijkheid uit van Indonesië. Het reisdoel van de Nederlandse mariniers in de Verenigde Staten wordt verlegd naar Nederlands-Indië, waar ze worden ingezet om de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), vaardigt met ingang van 2 november een landingsverbod uit voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, om te voorkomen dat het revolutionaire geweld escaleert tot regelrechte oorlog waar de Britse militairen op de archipel in verzeild zouden raken.

Desondanks vertrekken de Nederlandse mariniers naar de Oost. Op 11 december reist Jan aan boord van het troepentransportschip M.S. Bloemfontein af naar Batavia. Hij legt de zeereis van Amerika naar Indië gedetailleerd vast in zijn brieven naar huis. Kerstavond brengt hij zo met veel vertier door op de Middellandse Zee ter hoogte van Kreta. Ook blijft hij betrokken bij het wel en wee van zijn familie; hij is bezorgd om zijn moeder, maar gesteund door zijn geloof in God is hij ervan overtuigd dat hij behouden terugkeert naar Nederland.

Vanwege het landingsverbod moeten de mariniers uitwijken naar Malakka op het vasteland van Zuidoost-Azië. In de eerste dagen van januari 1946 wordt Jan met de mariniersbrigade driehonderd kilometer ten noorden van Singapore gelegerd op de verlaten rubberplantage Landang Geddes. Begin maart 1946, als de blokkade is opgeheven, worden de mariniers afgezet in Oost-Java ter verdediging van Soerabaja. De mariniers belanden er in felle gevechten met de revolutionairen, maar Jan schrikt het niet af; eindelijk gaat hij doen waarvoor hij gekomen was. Met zijn eenheid wordt Jan ingezet ter verdediging van de sector ten noordwesten van de stad en de weg tussen Grissee en Soerabaja.

Op 19 april 1946 wordt Jan tijdens patrouille nabij de kampong Goenoengsari door een scherpschutter in zijn hoofd geraakt en op slag gedood. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Binnen zijn familie bestaat echter twijfel of hij daar ook daadwerkelijk ligt; zijn lichaam zou nooit gevonden zijn.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jenny van Beek zei op 3 juli 2018

Geachte mevrouw, meneer,

Per toeval heb ik uw site ontdekt. Wat een mooi initiatief! Ik ga aan de slag om ook mijn oom een 'gezicht' te geven.

Met vriendelijke groet,
Jenny van Beek

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 juli 2018

Dag Jenny, hartelijk dank voor uw bericht en wat fijn dat u wilt helpen! We zien de informatie en eventuele foto's van uw oom graag tegemoet.

H. van Aalst-v… zei op 2 november 2021

Jan van Beek was mijn oom. Bij toeval ontdek ik deze site. Inderdaad deed in de familie het verhaal de ronde, dat zijn lichaam nooit is gevonden. Hij zou geraakt zijn en men was op dat moment niet in staat om hem op te halen. De volgende dag was zijn lichaam verdwenen. Alleen zijn kleren lagen er nog. Hij zou dus niet in het graf kunnen liggen. Voor de familie moet dit een vreselijke gedachte geweest zijn. Is er nooit een mogelijkheid geweest om dit te controleren? Ik heb de man niet gekend, werd als kind alleen dagelijks met zijn foto geconfronteerd en kreeg door dit verhaal de meest gruwelijke gedachten over wat hem aangedaan kon zijn, dood of misschien nog wel in leven.
Mvg
H. van Aalst-van Beek

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 4 november 2021

Beste H. van Aalst-van Beek, hartelijk dank voor uw reactie. Het moet inderdaad verschrikkelijk zijn geweest voor uw familie. Niet alleen verloren ze een zoon en een broer, maar het was dus ook onduidelijk wat er precies met hem was gebeurd.

Heeft de familie ooit contact opgenomen met de Oorlogsgravenstichting of met het Rode Kruis? Ik durf niet te zeggen of het iets oplevert, maar misschien hebben zij documenten rondom het sneuvelen van Jan en kunnen zij dus mogelijk ook meer duidelijkheid geven over wat er met het lichaam is gebeurd.

De archieven van het Rode Kruis zijn trouwens ondergebracht bij het Nationaal Archief, dus voor vragen over het Rode Kruis kunt u met hen contact opnemen.

Jan van Beek zei op 8 juni 2022

Ik stuitte op uw site, op zoek naar informatie omtrent mijn vader, ook een J. (Jasper) van Beek, overleden in 2004.
Je eigen naam tegenkomen in een dergelijk bericht blijft confronterend. Toen uw Jan kwam te overlijden, moest ik nog geboren worden. Ik denk niet dat er sprake is van enige familierelatie.
Ik heb helaas geen tip die u zou kunnen helpen in uw zoektocht, maar wil u graag complimenteren met de zorgvuldigheid waarmee de hoofdtekst is opgesteld.
Als u ooit een boekuitgave - Een van de Jantjes was onze Jan - zou overwegen, neem dan contact op. Ik ben grafisch vormgever in ruste, maar heb nog wel contacten in uitgeversland.
Vriendelijke groeten, Jan van Beek

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 8 juni 2022

Hartelijk dank voor je vriendelijke reactie, Jan! Mooi om te lezen dat je onze website waardeert. En wie weet zijn andere bezoekers van deze website geïnteresseerd in je aanbod.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.