G.A.J. van der Beek (bron: Historie Venlo)

Gerard van der Beek

1926 - 1949

Gerard wordt op 18 januari 1926 geboren in Venlo. Als hij tien jaar oud is, verhuist hij met zijn ouders naar Grave. Als dienstplichtige komt hij in het najaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt ingedeeld bij het 5-7 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Gerard voor de vervulling van zijn dienstverband naar de Oost gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 23 januari 1948 vertrekt hij met de Waterman naar de Oost, waar hij een maand later aan land gaat bij Batavia.

In Batavia wordt Gerard met zijn eenheid ingezet voor wachtdiensten bij de residentie van Huib van Mook, luitenant-gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, het huis van legercommandant S.H. Spoor, het Algemeen Hoofdkwartier en de gevangenis Struijswijk. Het bataljon krijgt bovendien de opdracht om de Nederlandse delegatie voor onderhandelingen met de Republikeinse regering in Djokjakarta tot de demarcatielijn te begeleiden. Het bataljon is op dat moment in en rond Tjibaroesa ten noorden van Buitenzorg gelegerd.

Ten tijde van de Tweede Politionele Actie die op 19 december 1948 begint, komt het bataljon niet in actie, maar bewaakt het eigen vak intensiever om infiltraties te voorkomen.

Op 15 of 16 januari 1949 is Gerard tijdens patrouille in de omgeving van Neundeut in de Javaanse binnenlanden vermist geraakt. Het vermoeden bestaat dat hij middenin een zware tropische storm in een rivier is gevallen en verdronken. Gerard is in dat geval enkele dagen voor zijn 23e verjaardag omgekomen. Zijn lichaam is niet meer teruggevonden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.