Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Piet Vogelsangs, Sambeek 1912

Duitse inval☨ Zijtaart, 11 mei 1940
Roepnaam:Piet
Voornamen:Petrus Antonius Albertus
Achternaam:Vogelsangs
Geboren:1912-11-22
Geboorteplaats:Sambeek
Woonplaats:Bakel en Milheeze
Overleden:1940-05-11
Overlijdensplaats:Zijtaart, Noord-Brabant
Begraaf-/gedenkplaats:Bakel - R.K. begraafplaats
Graflocatie:2
Familie:Echtgenote/verloofde: Ongehuwd (verkering met Ciska Relou)
Vader: Johannes Vogelsangs
Moeder: Huberdina Petronella Arts
Kinderen: Geen
Broers/zussen: n.b.
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Landbouwer
Militair:Militairen 1940-1945
Rang:Soldaat, Dienstplichtig
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijke Landmacht
Onderdeel/regiment:2-II-2 R.I.
Oorzaak van overlijden:Vijandelijk vuur

Wat we niet weten

Dankzij de informatie van heemkundekringen en/of nabestaanden weten we al best veel over de persoonlijke achtergrond van dit slachtoffer. Toch zijn we gebaat bij elke aanvulling. Misschien is uw bijdrage net dat stukje informatie dat we nog nodig hebben om het verhaal volledig te maken. Neem dus gerust contact met ons op als u iets meer weet over deze gesneuvelde.

Vertel het ons

Reacties

Ben zei op 14 december 2017

Hebben julie al een foto van Piet vogelsangs?
Januari organiseren we een gesprek met een persoon die een aantal van de omstandigheden van nabij heeft meegemaakt. Mogelijk komen daar nog nieuwe items naar voren.

Harrie Jonkers zei op 20 december 2017

Piet Vogelsangs was een oom van mij. Ik heb hem echter nooit gezien, want ik ben geboren in 1949.

Ik ken hem alleen van foto's en verhalen, ik kan deze foto's waarschijnlijk nog wel achterhalen.
Hij heeft destijds een prachtig graf in zijn woonplaats Bakel gekregen, dit was geschonken door de inwoners van Bakel. Ergens in begin jaren 70 is dit graf helaas vervangen door een standaard militair oorlogsgraf.
Hij staat nog vermeld op een monument dicht bij kruising van de weg Corridor en de Zuid Willemsvaart in Veghel. Zie link hieronder:
https://www.google.com/maps/@51.6064856,5.5351588,3a,50.5y,66.91h,83.95…

Hij had 3 broers en 4 zussen.

j. Renders zei op 12 mei 2018

Beste Harrie Jonkers, u weet dat de oorspronkelijke gedachtenisplaten van het graf nog in Bakel aanwezig zijn?

Sander van Dijk zei op 17 januari 2019

Piet Vogelsangs was de broer van mijn oma (Dina Vogelsangs). Als kind kreeg ik het verhaal van Piet via oma en opa (Sjef van Dijk) mee. Volgens hen zou Piet zijn gesneuveld a.g.v. een kogel van een Duits vliegtuig. Uit het commandantsverslag is hier echter niets over terug te vinden. Ik ben wel ergens tegengekomen dat rond 14:00 op 11 mei Duitse vliegtuigen over vak Erp (waar Piet met zijn groep 2-II-2 RI ten Zuiden van de Zuid Willemsvaart was ingegraven, nabij sluis 4) overkwamen. Maar uit het gevechtsverslag lijkt meer aannemelijk dat hij getroffen is door vuur van Duitse infanterie of lichte pantserwagens aan de Noordzijde van de vaart. Het verslag vermeldt niet meer dan dat opgemerkt werd dat hij zou zijn getroffen. Uit de verhalen van opa en oma, maar ook op zijn bidprentje weergegeven, blijkt dat hij nog een heel eind gekropen heeft, mogelijk richting een boerderij om om hulp te vragen. Zo is mij in elk geval verteld. Volgens een proces verbaal waaruit blijkt dat zijn horloge gestolen zou zijn op 12 mei, zou hij op zijn rug in een droge sloot aan het boterpad gevonden zijn (blijkens zijn naam in zijn militair zakboekje), tezamen met een andere gesneuvelde soldaat waarvan de dief de naam niet in het zakboekje heeft bekeken. Piet's bidprentje dat ik recentelijk van mijn vader gekregen heb, meldt dat hij getroffen zou zijn door een kogel in de borst. Het boterpad ligt inderdaad op een aardige afstand van de plaats waar 2-II-2 RI ingegraven lag, al zou het kunnen dat het boterpad inmiddels doorkruist is door de A50 en dat dit oorspronkelijk tot dichterbij de stellingen heeft doorgelopen, maar mij is niet bekend op dit zo was; het huidige boterpad eindigt nu vlak voor de A50 (doodlopend).
Ergens vind ik het vreemd dat Piet getroffen is en zonder militaire medische hulp zelf op zoek naar hulp zou zijn gegaan, maar kan natuurlijk het gevolg van de gevechtshectiek zijn geweest.
Graag zou ik echter meer te weten komen over de exacte oorzaak van de dood van Piet; is dit toch een vliegtuig geweest zoals opa en oma altijd hebben verteld, of infanterie? Uit het verslag blijkt wel dat hij de eerst geraakte was in zijn compagnie en dat dit nieuws als een lopend vuurtje door de compagnie ging.
Toen ik een jaar of 8 was - ik denk dat het 1980 geweest moet zijn; 40 jaar na dato - ben ik met mijn ouders en opa en oma naar een gedachtenis mis geweest in Bakel. Rond die tijd en door deze gebeurtenissen is mijn interesse in de 2e wereldoorlog ontstaan. Sinds een aantal jaren verzamel ik WOII artefacten en herinneringen aan WOII (geallieerd) en ik zou graag ook een deel van een vitrine willen wijden aan Piet (onder meer met de opvallende Nederlandse M34 helm die ook Piet zal hebben gedragen). Hier moet ik aan toevoegen dat mijn vader naar Piet Vogelsangs is vernoemd. Op 20 jarige leeftijd werd hij vanuit zijn militaire dienstplicht uitgezonden naar Nieuw Guinea (1962), waarop opa en oma gezegd zouden hebben: "o nee, nou hebben we weer een Piet in de familie die de oorlog in moet". Gelukkig keerde hij na een half jaar ongeschonden terug. Naast mogelijke herinneringen aan Piet Vogelsangs, wil ik wat spullen uit mijn vader's diensttijd in de vitrine ten toon stellen; Piet naast Piet, zeg maar.
Mocht iemand nog informatie of persoonlijke bezittingen van Piet Vogelsangs hebben, dan zou ik graag in contact komen. Al is het maar om er foto's van te maken. Mogelijk weten ook nazaten van de kant van de familie Vogelsangs meer. Volgens mijn vader zou 'ome Hendrik' - broer van Piet Vogelsangs - destijds veel geregeld hebben omtrent de begrafenis en een monument dat is opgericht. Ook zou ik graag weten of Piet destijds (posthuum) het mobilisatie kruis en/of de medaille voor gevechtshandelingen is toegekend.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 januari 2019

Dag Sander, hartelijk dank voor het indrukwekkende verhaal over het sneuvelen van Piet. Inderdaad zou het mooi zijn als uit de beschikbare verslagen kan worden opgemaakt hoe hij precies om het leven is gekomen. Mogelijk is het bij u al bekend, maar op http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=vogelsangs-p-a-a trof ik ook een lezing van de gebeurtenissen rondom zijn sneuvelen aan.
En wat informatie over Piet of oorlogsmateriaal: mocht u het nog niet hebben gedaan, dan zou u ook eens contact op kunnen nemen met Heemkundekring Bakel en Milheeze (Piets woonplaats).

marc kusters zei op 25 juni 2019

Beste Sander van Dijk , wat een stukje geschiedenis over de broer van mijn wijlen oma Hendrika Vogelsangs .
Mede daardoor en de identieke geboortedatum 22-11 , zou ik graag meer te weten komen over Piet Vogelsangs 22-11-1912 .
Alvast bedankt voor je reactie , mvg , Marc Kusters

Sander van Dijk zei op 5 augustus 2019

Beste Marc Kusters, blijkbaar zijn we dan achterneven. Ik heb je oma (zus van mijn oma Dina Vogelsangs) weleens ontmoet, volgens mij ook tijdens de eerder genoemde mis voor Piet in 1980. Bijzonder dat jullie dezelfde geboortedatum hebben. Ik ben inmiddels weer wat meer te weten gekomen. In een verslag van commandant majoor Bruijn (ben even de exacte bron/site kwijt) blijkt dat zowel de arts als de reserve arts van het bataljon ten tijde van het gevecht niet op hun plek waren, maar ergens verder zuidelijk. Ook weet ik nu dat Piet posthuum het Oorlogsherinneringskruis met gesp voor gevechtshandelingen posthuum toegekend heeft gekregen op 6 maart 1948. Toevallig (of niet!) heb ik vandaag een duplicaat hiervan gekregen van het Ministerie van Defensie. Ik zal kijken of ik een foto kan uploaden. Ik vermoed dat het origineel in bezit van de familie Vogelsangs is. Verder ben ik nog bezig om afspraak bij het Brabants Historisch Informatie Centrum aan het maken om dossiers in te zien, en wil ik ook nog bij de heemkundekring Bakel/Milheeze langs. Mocht ik nog nieuws achterhalen dan zal ik dat op deze site posten.
Met vriendelijke groet,
Sander van Dijk

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten