J.F.H. Hoefs (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hans Hoefs

1920 - 1949

Hans wordt geboren op 4 augustus 1920 in Uden als tweede in een gezin van negen kinderen. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als sergeant-majoor-instructeur ingedeeld bij het 5e bataljon van het 11e Regiment Infanterie dat in Roermond en Venlo wordt opgeleid.

Vier maanden later, op 28 februari 1948, vertrekt het bataljon met de Volendam naar Nederlands-Indië. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Hans met zijn eenheid daar ingezet voor het herstel van de orde en het Nederlandse gezag. Na een zeereis van een maand landt Hans in de haven van Belawan bij Medan op Sumatra. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het bataljon ingezet bij de verovering van Noord-Sumatra en ondervindt daarbij tot aan de wapenstilstand van 15 augustus 1949 fel verzet van revolutionaire troepen die vanuit Atjeh het gebied infiltreren.

Ook na de wapenstilstand houdt het geweld aan. Hans sneuvelt op 1 september 1949 in Bohorok, in de binnenlanden van Noord-Sumatra. Hij is 29 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Annelies Burge… zei op 11 september 2019

Heel bijzonder om te weten dat Hans Hoefs naar Indonesië ging
Om zijn broer Theo te zoeken die al in 1945 vertrokken was naar Indonesië.
Theo was sinds geruime tijd vermist, dat wil zeggen in Nederland hadden ze al lang niets meer van hem vernomen. Echter ineens is hij weer thuis eind 1948.
Hans komt niet meer terug van de zoektocht naar zijn broer.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 22 oktober 2019

Dag Annelies, nog bedankt voor uw reactie! Het was ons niet bekend dat Hans op zoek was naar zijn broer in Indonesië. Wat een tragische afloop ook.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.