Arie van Hoek

1920 - 1944

Arie wordt geboren op 22 juli 1920 in het Zeeuwse Hoek en woont in Eindhoven. Hij is student en is tijdens de Duitse bezetting als illegale werker actief bij de verspreiding van de verzetskrant Trouw. Hij wordt hiervoor op 1 oktober 1944 gearresteerd en gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Op 1 november wordt in Ladelund, in het uiterste noorden van Duitsland, tegen de Deense grens, een buitenkamp van Neuengamme geopend in het kader van de aanleg van de verdedigingsstellingen langs de grens. Tweeduizend gevangenen worden vanuit het hoofdkamp naar Ladelund getransporteerd en daar onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider aan het werk gezet. In de anderhalve maand dat het kamp heeft bestaan, komen ruim driehonderd gevangenen om het leven als gevolg van ondervoeding, uitputting en mishandeling. Arie is een van de dodelijke slachtoffers. Hij is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.