Janus Brugmans (bron: P. Geven)

Janus Brugmans

1927 - 1948

Janus wordt geboren op 3 maart 1927 op Vressel, een buurtschap van Sint-Oedenrode die onder de parochie Breugel valt. Als dienstplichtig soldaat komt hij in het najaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Grave, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-10 Regiment Infanterie, gelegerd in de Generaal Bonskazerne.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Janus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Groote Beer naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand ontscheept in de haven van Belawan, bij Medan op Sumatra. Janus’ eenheid wordt na aankomst ingezet voor patrouilles en zuiveringsacties in Noord-Sumatra, met name in de Dairi-landen ten noorden van het Toba-meer.

Op 19 mei 1948, nog geen vier maanden in Indië, komt Janus echter als gevolg van een ongeval in Medan om het leven. Die dag probeert hij als chauffeur van een vrachtwagen in een haarspeldbocht terug te steken, maar hij raakt per ongeluk van de weg en stort het ravijn in.

Janus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Peter Geven zei op 13 januari 2018

Janus Brugmans was de beste vriend van mijn oom Theo Swinkels uit Breugel.
Voordat hij naar Indie werd uitgezonden, had hij Nelly, de zus van Theo (die later mijn moeder zou worden) gevraagd of zij na zijn terugkeer uit Indië, zich een verkering met hem kon voorstellen. En dat kon mijn moeder. Maar hij kwam nooit terug, want werd hij in een hinderlaag vermoord.
Janus Brugmans was dus ongehuwd en het is ook een beetje vreemd te constateren dat wanneer Janus toen niet in Indie om het leven was gekomen, ik zowel als mijn broers en zussen nooit geboren hadden geworden.
Kort na de tragische gebeurtenissen in Indië leerde mijn moeder op de kermis van Breugel voor het eerst mijn vader (overleden 2013) kennen. Daar kwam 6 jaar later ook een huwelijk uit voort en wij hadden ons geen fijnere vader kunnen wensen.
Op de bijgevoegde staat Janus rechts op de foto samen met Johan van Oirschot uit Breugel, die hij al voor de oorlog heel goed kende, want het was de buurjongen van mijn moeder op Eind 4 in Breugel.
Mij is verteld dat hun ontmoeting in Indië, waarvan deze foto getuigt, slechts één week voor de dood van Janus gemaakt is. Vermoedelijk dus ook de laatste foto die van hem bestaat.
Heel tragisch, en mijn complimenten voor het initiatief voor deze site, want zulke helden kunnen niet genoeg geëerd worden.

Peter Geven zei op 13 januari 2018

De plaats van overlijden was Medan op Sumatra.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 januari 2018

Dag Peter, hartelijk bedankt voor het indrukwekkende verhaal over Janus Brugmans. Zo zie je maar weer hoe vreemd het soms kan lopen in het leven.
We zijn er heel blij mee dat zoveel mensen ons project van harte ondersteunen en het belang ervan inzien om hen te gedenken. Vooral dankzij de nabestaanden en nabije kennissen zijn we in staat om al deze tragische verhalen voor de toekomst vast te leggen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 januari 2019

Bedankt voor de informatie, Elaine. We gaan ermee aan de slag.

Toon Menke zei op 23 maart 2020

Ik heb van mijn vader, FAP. Menke begrepen dat Janus Brugmans, als chauffeur in een haatspeltbocht, bij het terugsteken met de vrachtauto in een ravijn is gestort, mijn vader was ook chauffeur en hebben samen in graven een opleiding genoten. Mijn vader kende hem blijkbaar ook goed, hij kwam uit Eindhoven woenselsestraat.

Toon Menke zei op 23 maart 2020

Ik ben vergeten aan te kruisen om me op de hoogten te houden, graag aub.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 maart 2020

Hallo Toon, hartelijk dank voor de informatie over het ongeluk waarbij Janus is omgekomen. Deze details waren nog niet bekend bij ons en zullen we in het verhaal opnemen.

Ik heb het vinkje voor de mededelingen voor u weer aangezet, dus als het goed is, ontvangt u vanaf nu een melding zodra er hier een nieuw bericht is geplaatst. Als dat niet het geval is, dan laat maar even weten, dan kijk ik verder naar een oplossing.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.