Janus Brugmans (bron: P. Geven)

Janus Brugmans

1927 - 1948

Janus wordt geboren op 3 maart 1927 op Vressel, een buurtschap van Sint-Oedenrode die onder de parochie Breugel valt. Als dienstplichtig soldaat komt hij in het najaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Grave, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-10 Regiment Infanterie, gelegerd in de Generaal Bonskazerne.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Janus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt hij met de Groote Beer naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand ontscheept in de haven van Belawan, bij Medan op Sumatra. Janus’ eenheid wordt na aankomst ingezet voor patrouilles en zuiveringsacties in Noord-Sumatra, met name in de Dairi-landen ten noorden van het Toba-meer.

Op 19 mei 1948, nog geen vier maanden in Indië, komt Janus echter als gevolg van een ongeval in Medan om het leven. Die dag probeert hij als chauffeur van een vrachtwagen in een haarspeldbocht terug te steken, maar hij raakt per ongeluk van de weg en stort het ravijn in.

Janus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Peter Geven zei op 13 januari 2018

Janus Brugmans was de beste vriend van mijn oom Theo Swinkels uit Breugel.
Voordat hij naar Indie werd uitgezonden, had hij Nelly, de zus van Theo (die later mijn moeder zou worden) gevraagd of zij na zijn terugkeer uit Indië, zich een verkering met hem kon voorstellen. En dat kon mijn moeder. Maar hij kwam nooit terug, want werd hij in een hinderlaag vermoord.
Janus Brugmans was dus ongehuwd en het is ook een beetje vreemd te constateren dat wanneer Janus toen niet in Indie om het leven was gekomen, ik zowel als mijn broers en zussen nooit geboren hadden geworden.
Kort na de tragische gebeurtenissen in Indië leerde mijn moeder op de kermis van Breugel voor het eerst mijn vader (overleden 2013) kennen. Daar kwam 6 jaar later ook een huwelijk uit voort en wij hadden ons geen fijnere vader kunnen wensen.
Op de bijgevoegde staat Janus rechts op de foto samen met Johan van Oirschot uit Breugel, die hij al voor de oorlog heel goed kende, want het was de buurjongen van mijn moeder op Eind 4 in Breugel.
Mij is verteld dat hun ontmoeting in Indië, waarvan deze foto getuigt, slechts één week voor de dood van Janus gemaakt is. Vermoedelijk dus ook de laatste foto die van hem bestaat.
Heel tragisch, en mijn complimenten voor het initiatief voor deze site, want zulke helden kunnen niet genoeg geëerd worden.

Peter Geven zei op 13 januari 2018

De plaats van overlijden was Medan op Sumatra.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 januari 2018

Dag Peter, hartelijk bedankt voor het indrukwekkende verhaal over Janus Brugmans. Zo zie je maar weer hoe vreemd het soms kan lopen in het leven.
We zijn er heel blij mee dat zoveel mensen ons project van harte ondersteunen en het belang ervan inzien om hen te gedenken. Vooral dankzij de nabestaanden en nabije kennissen zijn we in staat om al deze tragische verhalen voor de toekomst vast te leggen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 januari 2019

Bedankt voor de informatie, Elaine. We gaan ermee aan de slag.

Toon Menke zei op 23 maart 2020

Ik heb van mijn vader, FAP. Menke begrepen dat Janus Brugmans, als chauffeur in een haatspeltbocht, bij het terugsteken met de vrachtauto in een ravijn is gestort, mijn vader was ook chauffeur en hebben samen in graven een opleiding genoten. Mijn vader kende hem blijkbaar ook goed, hij kwam uit Eindhoven woenselsestraat.

Toon Menke zei op 23 maart 2020

Ik ben vergeten aan te kruisen om me op de hoogten te houden, graag aub.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 maart 2020

Hallo Toon, hartelijk dank voor de informatie over het ongeluk waarbij Janus is omgekomen. Deze details waren nog niet bekend bij ons en zullen we in het verhaal opnemen.

Ik heb het vinkje voor de mededelingen voor u weer aangezet, dus als het goed is, ontvangt u vanaf nu een melding zodra er hier een nieuw bericht is geplaatst. Als dat niet het geval is, dan laat maar even weten, dan kijk ik verder naar een oplossing.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 april 2020

Beste Rayendra, bedankt voor het doorgeven van het herdenkingsteken en de locatie. Mooi dat we op deze manier een steeds completer beeld krijgen.

Toon Menke zei op 24 april 2020

Zijn er mensen die iets meer over mijn vader weten?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 28 april 2020

Bedankt voor je berichtje, Toon! Heb je misschien wat meer gegevens over je vader en naar welke informatie ben je precies op zoek? Alvast bedankt voor je reactie!

Toon zei op 16 maart 2021

Ik weet eigenlijk niet zoveel en dat is jammer.
Ik weet dat hij ooit in een vuurgevecht op 7 mei 1949 (KINEPEN)dorpje denk ik, een gewonde heeft gered en daarbij zelf gewond is geraakt.
Langehuzen, jansen en westra zijn daar gesneuveld.
Het is voor mijn eer raatsel dat er de E divisie 5-10 RI do weinig bekent is.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 maart 2021

Bedankt voor je reactie Toon, een vader om trots op te zijn. Maar wel jammer dat er zo weinig bekend is over deze divisie. Wellicht kan het www.nimh.nl je hier nog meer over vertellen (Nederlands Instituut voor Militaire Historie).

Petra zei op 23 mei 2021

Toon schrijft op 16 maart Langehuzen, Jansen en Westra zijn daar gesneuveld.
Piet/ Peter Westra was de broer van mijn moeder, ik ben naar hem vernoemd. Hij kwam uit Rotterdam en speelde geweldig piano. Ik heb al zijn brieven hier. Heb ze nog niet gelezen na het overlijden van mijn moeder.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 26 mei 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Petra! Wat mooi en bijzonder dat die brieven van je oom bewaard zijn gebleven. Gecondoleerd ook met het verlies van je moeder. 

Mocht je de brieven (of de informatie daaruit) met ons willen delen, dan houden we ons natuurlijk aanbevolen. 

Petra Barel zei op 22 juni 2021

Toon zei op 16 maart 2021
Ik weet eigenlijk niet zoveel en dat is jammer.
Ik weet dat hij ooit in een vuurgevecht op 7 mei 1949 (KINEPEN)dorpje denk ik, een gewonde heeft gered en daarbij zelf gewond is geraakt.
Langehuzen, jansen en westra zijn daar gesneuveld.
Het is voor mijn eer raatsel dat er de E divisie 5-10 RI do weinig bekent is.

Ik heb een kopie van een verslag gevonden van het vuurgevecht op 7 mei 1949 Kinepen. Is daar belangstelling voor?

Vriendelijke groeten Petra Barel van Monsjou

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 23 juni 2021

Wat bijzonder, Petra! Hartelijk dank voor je reactie. Wij zijn inderdaad zeker geïnteresseerd in dit verslag en ik denk dat ook Toon hier waarschijnlijk interesse in heeft. Zou je misschien een scan willen mailen naar info@brabantsegesneuvelden.nl? Alvast bedankt!

Toon zei op 23 juni 2021

ik zou het heel fijn en interessant om om een verslag van het vuurgevecht op 7 mei 1949 te Kinepen te mogen lezen.

Ik wil er nog even bij vermelden dat mijn vader ook een kruisje lang heeft gehad, gekregen toen Janus Brugmans verongelukte.
Hij heeft dat altijd bij hem gedragen in zijn portemonnee maar is hem helaas verloren het geld kon hem niet schelen maar dat kruisje heeft hem heel veel pijn gedaan.

Groeten Toon Menke

Petra Monsjou zei op 23 juni 2021

ik zal het verslag uploaden naar het info mailadres. ik zie daar niet de namen Menken en Brugmans in. Het is een indrukwekkend verslag!

Petra Barel va… zei op 23 juni 2021

ik zie op de situatie schets nu wel de naam Menke staan!

Toon zei op 24 juni 2021

Nog even een aanvulling van mijn vader is zijn geboortedatum F A P Menke 05-08-1927.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 24 juni 2021

Bedankt voor jullie reacties, Toon en Petra. We hebben het verslag inmiddels per e-mail ontvangen, hartelijk dank daarvoor Petra! Mooi dat de naam Menke er bij nader inzien tóch in voorkomt. We zullen jou een mailtje sturen met de scans, Toon. Ook mijn collega zal ik de op de hoogte stellen van het verslag.

Toon zei op 24 juni 2021

Op welke situatie schets staat de naam Menke

Petra zei op 24 juni 2021

Wordt vervolgd Toon, ik had per ongeluk verkeerde scans mee gestuurd. Komt goed !

Toon zei op 26 juni 2021

Ik ben nu al een tijdje op zoek naar gegevens van mijn vader F A P Menke 05 08 1927.
Maar wat mijn opvalt is dat er heel veel kinderen nu hen vaders zijn overleden willen weten wat ze hebben meegemaakt.
Blijkbaar hebben er nu de kinderen er zelfs nog last van wat de vaders in indie hebben meegemaakt.
Bij mijn thuis sprak mijn vader er plotseling een een keer over, maar toch maar niet vaak, ik denk dat hem toch iets heel dwars heet gezeten.
Het is ook bijna misdadig dat die jongens bijna direct na de oorlog naar indie moesten waar ze met slecht materiaal en weinig opleiding allen de dood in ogen zagen toch.

P Barel zei op 26 juni 2021

dag Toon, dat klopt wel.
Er werd weinig over gesproken bij mij thuis, het was de broer van mijn moeder die sneuvelde. 4 en 5 mei en ook moederdag ( 7mei 1949, was moederdag toen) daarna waren erg beladen. je kon een spelt horen vallen in huis. later vluchtte mijn moeder deze dagen naar hun onderkomen in het buitenland om alle tv beelden en series en half stok vlaggen niet te hoeven zien. Dodenherdenking zag ik nooit op tv , een minuut stilte hielden we niet. Het was gewoon te erg. Het ging altijd over de oorlog tot 1945, er werd met geen woord gerept over de jaren daarna, die diep tragisch waren. Ik ben naar mijn oom vernoemd en heb al zijn brieven hier. Ben er nog niet aan begonnen sinds het overlijden van mijn moeder in 2018. Het trieste was dat haar eigen vader gevangen heeft gezeten omdat hij in de oorlog vertaalwerk heeft gedaan. Er moest gewoon brood op de plank komen, hij werkte op het gemeentehuis van Rotterdam en werd anders ontslagen, dat is wat ik begrepen heb. Mijn moeder die toen dat allemaal gebeurde nog een kind was snapte ook niet alles. Die was al blij dat ze een sinterklaasfeest in de oorlog kon vieren (met een speciale NSB tram reed ze door Rotterdam, en had geen idee. Ik las dat later pas hoor, zij wist het niet, was alleen maar helemaal blij dat ze in die tram mocht zitten.....)
Dus weet ik ook niet alles, het is mooi dat de gebeurtenissen levend blijven doordat wij er naar zoeken en het weer aan onze kinderen kunnen vertellen, ik geef net het verslag aan mijn jongste zoon( 26)
vriendelijke groet Petra

Toon Menke zei op 5 november 2023

Hoe kan ik in contact komen met Peter Geven.

BHIC Hilde Jansma zei op 6 november 2023

Beste Toon,

we kunnen je hier achter de schermen mee helpen.  Als je daarvoor toestemming geeft, kunnen we je e-mailadres naar Peter Geven doorsturen zodat hij contact met je op kan nemen. Of als Peter hiervoor toestemming geeft, dan kunnen we je zijn e-mailadres toesturen. Allebei is natuurlijk ook mogelijk.

Graag horen we het als je hier gebruik van wilt maken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.