J.F.H. Hoefs (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hans Hoefs

1920 - 1949

Hans wordt geboren op 4 augustus 1920 in Uden als tweede van de negen kinderen van Theodorus Hoefs en Annie Zwijsen. In het najaar van 1947 meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht voor dienst in Nederlands-Indië. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd zal hij daar worden ingezet voor het herstel van de rust en het Nederlandse gezag, maar zijn besluit om in dienst te gaan, is ook persoonlijk gemotiveerd. Hij is op zoek naar zijn oudere broer Theo die in 1945 naar Indië is vertrokken, maar sinds geruime tijd wordt vermist.

Hans wordt ingedeeld bij het 5-11 Regiment Infanterie en krijgt opleiding in Roermond en in Venlo. Vier maanden later, 28 februari 1948, vertrekt het bataljon met de Volendam naar de Oost, om na een zeereis van een maand aan land te gaan in de haven van Belawan, bij Medan op Sumatra. Hans behaalt uiteindelijk de rang van sergeant-majoor-instructeur. Het is niet bekend of Hans zijn broer uiteindelijk gevonden heeft; eind 1948 staat Theo in elk geval weer thuis voor de deur.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het bataljon ingezet bij de verovering van Noord-Sumatra en ondervindt daarbij tot aan de wapenstilstand van 15 augustus 1949 fel verzet van separatistische groepen die vanuit Atjeh het gebied infiltreren.

Ook na de wapenstilstand houdt het geweld aan; de Atjehers streven naar een eigen staat, ook onafhankelijk van Indonesië, en voelen zich niet gebonden aan de wapenstilstand tussen de Republikeinen en de Nederlanders.

Tegen de achtergrond van deze voortgezette gevechten, sneuvelt Hans op 1 september 1949 in Bohorok, in de binnenlanden van Noord-Sumatra. Hij is 29 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Annelies Burge… zei op 11 september 2019

Heel bijzonder om te weten dat Hans Hoefs naar Indonesië ging
Om zijn broer Theo te zoeken die al in 1945 vertrokken was naar Indonesië.
Theo was sinds geruime tijd vermist, dat wil zeggen in Nederland hadden ze al lang niets meer van hem vernomen. Echter ineens is hij weer thuis eind 1948.
Hans komt niet meer terug van de zoektocht naar zijn broer.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 22 oktober 2019

Dag Annelies, nog bedankt voor uw reactie! Het was ons niet bekend dat Hans op zoek was naar zijn broer in Indonesië. Wat een tragische afloop ook.

Jos Nabuurs zei op 1 mei 2020

Ik ben met het dagboek van mijn schoonvader, Sjang Raaijmakers, bezig Hij was net als Hans ingedeeld bij de 2de compagnie van 5-11RI. Ze waren niet in hetzelfde peloton ingedeeld maar kenden elkaar uiteraard wel. In het dagboek kom ik, behalve een korte beschrijving van de actie waarbij Hans om het leven komt, ook ruim 20 foto's tegen van de begrafenis van Hans op 2-09-1949.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 mei 2020

Bedankt Jos, voor je reactie. Wat een enorme waardevolle bron, het dagboek van je schoonvader. En dan ook nog met foto's en een beschrijving van de begrafenis van Hans Hoefs. Dat moet, mede gezien de reactie van Annelies, een heel indrukwekkende gebeurtenis geweest zijn. 

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 mei 2020

Bedankt voor je bericht, Jos. Mochten er in het dagboek een foto van Hans' begrafenis tussen zitten waarvan je denkt, 'dit is misschien iets voor in de eregalerij', dan houden wij ons graag aanbevolen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.