Jacobus van Honk

1910 - 1950

Jacobus wordt geboren op 6 september 1910 in Asten en woont in Eindhoven. Als na het einde van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd losbarst, dient Jacobus als korporaal van de veldartillerie van het KNIL. Hij wordt ingezet om de rust en het Nederlandse gezag te herstellen, totdat op 27 december 1949 een definitief einde aan de strijd komt met de Soevereiniteitsoverdracht. De repatriëring van Nederlandse militairen die vanaf dat moment begint, zou nog het hele jaar 1950 in beslag nemen.

Jacobus is een van de vele militairen die in het voorjaar van 1950 op het punt staan terug te keren naar Nederland. Onder hen bevindt zich ook Jacobus’ drie jaar jongere broer Hendrikus, die als sergeant-majoor bij de Militaire Geneeskundige Dienst eveneens in Nederlands-Indië heeft gediend. Afgezien van een kort verlof van enkele maanden in 1947 wegens onder andere zware avitaminose, was hij sinds 1938 onafgebroken in Nederlands-Indië geweest.

Voor Jacobus zou het echter niet zover komen. Op 5 mei 1950 overlijdt hij onverwachts in Salatiga aan een hartstilstand, mogelijk als gevolg van vergiftiging. Jacobus is 39 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Broer Hendrikus draagt de gevolgen van zijn gevangenschap in de Japanse kampen de rest van zijn leven mee. In 1960 overlijdt hij na verschillende hersenbloedingen en de gevolgen van een ernstige ziekte die hij in de kampen heeft opgelopen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Gijsje van Honk zei op 13 december 2017

Jacobus van Honk was de broer van mijn vader Hendrikus Sophinus van Honk, eveneens KNIL Sgt-Maj Ziekenverpleging MGD. Geboren 14 sept 1913 te Asten. Mijn vader was van 1938 tot 1950 inIndonesie. Half 1950 teruggekomen. Volgens het verhaal van mijn moeder zou Jacobus van Honk vergiftigd geweest zijn ...Van Honk had nog een zus in Nederland (Antonia, Toos, van Honk gehuwd metVan Hoof. De ouders Van Honk waren er destijds beiden al niet meer.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 december 2017

Dag Gijsje, bedankt voor de aanvullende informatie over uw vader en uw oom. We gaan het meenemen in ons bestand.

Ben Damen zei op 19 februari 2024

Ik zou graag in contact willen komen met Gijsje van Honk of een ander familielid. Dit i.v.m. mijn boek over Brabantse oorlogsslachtoffers, gepland ter uitgave in 2025. Ik heb hier met Frank contact over gehad, maar hij heeft de contactgegevens niet. Een andere collega wellicht wel?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 20 februari 2024

Bedankt voor je vraag, Ben. Wij beschikken alleen over het e-mailadres waarmee Gijsje in 2017 bovenstaand bericht heeft geplaatst. We zullen jouw e-mailadres doorgeven aan dit mailadres. Hopelijk werkt dit nog en kunnen jullie op deze manier contact met elkaar opnemen. Veel succes met het schrijven van je boek!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.