Cornelis van Hoof

1926 - 1949

Cornelis wordt geboren op 12 december 1926 in Woensdrecht. Als dienstplichtige van de lichting 1946 wordt hij opgeroepen voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en ingedeeld bij het 4e bataljon van het 11e Regiment Infanterie. Na een eerste opleiding in Roermond en Blerick vertrekt Cornelis op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië. Na een zeereis van een maand komt hij daar in de haven van Batavia aan. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Cornelis hier ingezet voor het herstellen van de rust en het Nederlandse gezag.

Aanvankelijk wordt hij bataljon ingezet voor wachtdienst bij onder andere de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. Vanaf juni 1947 wordt Cornelis met zijn eenheid in Tandjong Priok bij Batavia gelegerd voor de bewaking van de haven en controle op smokkel en diefstal.

Cornelis neemt niet actief deel aan de Eerste Politionele Actie, maar wordt in de daarna volgende maanden ingezet voor patrouilles vanuit verschillende posten verspreid op Java. Tijdens de Tweede Politionele Actie wordt Cornelis ingezet tijdens zuiveringsacties in de omgeving van Keboemen. Het bataljon krijgt het vooral na de Tweede Politionele Actie zwaar te verduren; met te weinig mensen moeten ze een immens gebied op Java bewaken, terwijl ze aanhoudend te maken hebben met schermutselingen en aanslagen. Op 5 februari 1949 sneuvelt Cornelis in Keboemen bij een van deze vuurgevechten met de revolutionaire legers. Hij is 22 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Pandu in Bandoeng.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.