M.A. Cornelissen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Martinus Cornelissen

1925 - 1947

Martinus wordt geboren op 19 september 1925 in Woensdrecht. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de stafcompagnie van het 2-6 Regiment Infanterie. Dit vrijwilligersbataljon wordt in april 1945 opgericht in Sittard als voortzetting van een bewakingsbataljon in Noord-Limburg dat vanaf eind 1944 langs de Maas dienstdeed en was gelegerd in Weert, Lottum en Cuijk. Na aanvullende bewakingsdienst bij de Achterhoek en rond het vliegveld in Venlo wordt het bataljon voor opleiding naar Fournes in Frankrijk gezonden. Medio oktober 1945 vertrekt het bataljon naar het Verenigd Koninkrijk, waar de infanteristen wordt uitgerust voor de aankomende diensttijd in Nederlands-Indië.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 hebben Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen. Zodra de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de chaotische Bersiap-periode aan waarin vooral buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Martinus wordt als onderdeel van de Nederlandse legermacht naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

Eind oktober vertrekt hij met de Nieuw Amsterdam naar de Oost. Admiraal Lord Mountbatten, bevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC) vaardigt echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uit voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, tot grote woede van de Nederlanders. Met het verbod wil Mountbatten voorkomen dat de situatie escaleert tot een grootschalige oorlog waarin de nog in Nederlands-Indië aanwezige Britse troepen verzeild raken. De Nieuw Amsterdam wijkt daarom uit naar Morib Beach aan de Maleise kust. Nadat het landingsverbod in maart 1946 is opgeheven, gaat Martinus aan land in Semarang.

In de daaropvolgende maanden blijft hij voor talrijke acties in de omgeving van Semarang. Grote aanvallen op de stad en vliegveld Kalibanteng in augustus 1946 worden met succes afgeslagen. Hierna nemen de Nederlandse troepen het initiatief en gaan over tot de aanval. In de loop van het najaar stabiliseert het front en wordt het gebied door zuiveringen veiliggesteld.

Revolutionaire guerrilla-aanvallen en Nederlandse tegenaanvallen blijven in de loop van 1947 echter de stad teisteren. Tegen deze achtergrond sneuvelt Martinus op 15 februari 1947 in Semarang op 21-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hans Cornelissen zei op 5 juli 2020

Martinus was de enige broer van mijn vader,ik heb hem dus nooit gekend. Groot respect voor hem!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 17 juli 2020

Dat zeker Hans, groot respect. Praatte je vader wel eens over zijn broer en over wat hem op zo'n jonge leeftijd overkomen is?

Hans Cornelissen zei op 17 juli 2020

Er is niet veel over gepraat voor zo ver ik mij kan herinneren, wel is mijn vader het beeld van het afscheid nemen aan de trein nooit vergeten!De laatste keer dat hij hem heeft gezien

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 17 juli 2020

Bedankt Hans, ik kan me dat zo goed voorstellen. Dat beeld vergeet je natuurlijk nooit meer. Bij vertrek hou je er eigenlijk al rekening mee dat je hem nooit meer zult terugzien; verschrikkelijk. Misschien wel nog meer als je op deze manier je enige broer verliest. Je vader moet er erg veel verdriet van hebben gehad.

René Heinrichs zei op 21 januari 2024

Beste Hans. Hopelijk kan ik jouw oom respect betuigen bij zijn graf in Candi volgende maand. Dan mag ik een Pelgrimsreis naar de Oorlogskerkhoven in Indonesië begeleiden. Aalmoezenier b.d.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 23 januari 2024

Wat mooi dat je een pelgrimsreis gaat ondernemen, René. Hartelijk dank voor je reactie en we wensen je een bijzondere tijd  toe!

Hans Cornelissen zei op 23 januari 2024

Beste Rene ik zal het heel fijn vinden als u even stil wilt staan bij het graf van mijn oom Martinus . Zelf wil ik ooit nog eens samen met mijn zoon Thomas het graf gaan bezoeken, maar dat is niet zo evident. (Tips!) Het zou heel mooi zijn als u eventueel een foto kan maken van het graf. Ik wens u een mooie reis toe !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.