H.R. Cornelissen (bron: Oorlogsgravenstichting)

p. Hendrikus Cornelissen

1890 - 1942

Pater Hendrikus wordt als Hendrikus Richardus Cornelissen geboren op 11 januari 1890 in Wanroij. Als missionaris van het H. Hart van Jezus MSC in Tilburg (lokaal bekend als ‘Rooi Harten’) vertrekt hij naar de missiepost Langgoer in de Kei-archipel, een eilandengroep in de zuidelijke Molukken, onder leiding van bisschop Mgr. Aerts.

Het KNIL capituleert op 8 maart 1942 op Java, maar het duurt nog tot 30 juli voordat de Japanners ook de Kei-eilanden bezetten. Mgr. Aerts laat in de tussenliggende maanden weten niet te zullen uitwijken naar Australië. De andere missionarissen sluiten zich daar uit solidariteit bij aan.

De Japanners, die de christelijke missionarissen wantrouwen, stellen het missieterrein al op de eerste dag van de bezetting onder bewaking en dwingen de missionarissen zich te verzamelen bij de ingang van de kapel. Daar worden hen na ‘onderzoek’ allerlei beschuldigingen toegeschreeuwd. Ze zouden koloniale onderdrukkers zijn, in het bezit zijn van vuurwapens, de bevolking tegen de Japanners op proberen te ruien en hulp bieden aan gevluchte militairen en koloniale ambtenaren.

De bisschop en zijn medemissionarissen worden naar het centrale huis van de post gebracht. Kort daarna komen ze geblinddoekt naar buiten en worden naar het strand geduwd en getrokken. Op een drooggevallen stuk ten westen van de pier worden ze met het gezicht naar de zee op een rij gezet. Een pater roept nog uit: “Untuk Kristus Radja Kita!” (“Voor Christus en Koning!”), waarop allen antwoorden: “Amen”. Vervolgens klinkt het vuursalvo. Onder de 13 geëxecuteerde missionarissen bevindt zich pater Hendrikus. Hij is 52 jaar geworden.

De lichamen blijven nog twee dagen in het getij heen en weer drijven; iedereen die ze probeert te begraven, wordt afgeranseld en doodgeschoten. Uiteindelijk krijgen enkele protestantse missionarissen toestemming om de lichamen alsnog te begraven op het eiland.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan Veekens zei op 8 december 2017

In Merlet 2006-3 op blz. 71, heeft Piet van de Weijenberg uit Nijmegen een artikel geschreven over pater Hendrik Cornelissen uit Wanroij. Daarin worden ook namen van andere slachtoffers vermeld.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 8 december 2017

Dag Jan, hartelijk dank voor de tip. Ik ga het artikel van Piet van de Weijenberg opzoeken en bestuderen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.