M.J. Cornelissen-Verhoeven (bron: Heemkring Amalia van Solms)

Miet Cornelissen-Verhoeven

1898 - 1944

Maria, in de wandel “Miet Pauw” of “Miet” genoemd, wordt geboren op 30 november 1898 in het Belgische Hoogstraten, waar ze opgroeit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is ze al actief in het verzet; dan helpt ze vluchtelingen de beruchte ‘dodendraad’ langs de Belgisch-Nederlandse grens te passeren. Na de Eerste Wereldoorlog huwt ze Hugo “Pauwke” Cornelissen en samen gaan ze in Baarle-Hertog wonen. Daar werkt Hugo als postbode, terwijl Miet een textielwinkel opent. Het gezin Cornelissen krijgt vijf zonen en drie dochters.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt Miet zichzelf weer terug in het verzet tegen de Duitsers. Ze helpt vluchtelingen, onderduikers, joden en krijgsgevangenen via haar contacten met smokkelaars aan schuiladressen. Ook in de hulplijn voor neergeschoten geallieerde piloten is zij nauw betrokken.

In de vroege ochtend van 9 september 1944 wordt ze na verraad samen met haar man door de Duitsers gearresteerd. Ook de twee in het verzet actieve marechaussees Geert Gerritsen en Adriaan van Gestel, die op dat moment bij het gezin Cornelissen verblijven, worden opgepakt. Met zijn vieren worden ze dan naar het gebouw van de Koninklijke Militaire Academie in Breda overgebracht en daar hardhandig verhoord. Hugo wordt dan vrijgelaten, maar zijn vrouw en de twee marechaussees brengen de nacht in de cel door. De volgende ochtend wordt het drietal naar de Galderse Heide (‘Schiethei’) gebracht en om tien voor tien gefusilleerd. Hun naakte lichamen worden in Baarle-Nassau voor de Hollandse kerk gedumpt, waar de dominicanessen zich spoedig over hen ontfermen. Miet is 45 jaar geworden.

Ofschoon Miet eigenlijk de Belgische nationaliteit had, wordt ze wegens de uitzonderlijke grenssituatie tussen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, ook als Noord-Brabants oorlogsslachtoffer herdacht. Haar zoon en derde kind Fons zou later benoemd worden tot burgemeester van Baarle-Hertog.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

WJ Joachems zei op 11 september 2019

Geachte redactie,

Fons Cornelissen was burgemeester van het (Belgische) Baarle-Hertog.

Vriendelijke groet!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Beste W. Joachems, bedankt voor de correctie! Ik heb het aangepast in het verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.