Ga naar hoofdnavigatie

Zoeken

  • Homepage
  • Alle gesneuvelden
  • Verhalen
  • Criteria
  • Help mee
  • Reacties
  • Wijzigingen
  • Over deze website
Vermoorde missionarissen

Verzet in Nederlands-Indië

Japan legitimeert zijn heerschappij in Nederlands-Indië op basis van het credo ‘Azië voor de Aziaten’. De boodschap moet de inheems bevolking enthousiast maken voor de Japanse hegemonie en hen ook opzetten tegen westerse invloeden. Daartoe wordt na de verovering van Nederlands-Indië de Europese bevolking geïnterneerd in burgerkampen en worden alle uitingen van de westerse cultuur in de ban gedaan.

 

Europees verzet

Voor wat betreft de Europese bevolking, komt het verzet tegen de Japanse bezetting - en de ambities die zij hebben - vooral uit de hoek van gepensioneerde KNIL-militairen en voormalige ambtenaren van het Binnenlands Bestuur. Het zijn merendeels oudere mannen, aangezien de jongeren zoveel mogelijk voor dwangarbeid zijn weggevoerd. In sommige gevallen bestaat het verzet uit clandestiene netwerken die sabotage plegen en inlichtingen verzamelen voor de geallieerden. Door de internering van de Europese bevolking, is de omvang van deze groepen echter klein en zijn ook hun middelen beperkt.

 

Indonesisch verzet

Omdat de inheemse Indonesiërs niet alleen streven naar onafhankelijkheid van Japan, maar ook van de oude koloniale heerser Nederland, is het moeilijk om een gecoördineerd verzet op te zetten. Hoe groot de omvang van het verzet van de Indonesiërs zelf is, is onduidelijk. In elk geval zijn er in de Molukse en Chinese gemeenschappen verzetsgroepen actief tegen de Japanse heerschappij.

 

Christelijke missionarissen

Christelijke missionarissen in Nederlands-Indië worden in het bijzonder slachtoffer van de Japanse vergeldingsdrang op westerse invloeden in Azië. Als verspreiders van de christelijke religie worden zij beschouwd als een gevaarlijke en ondermijnende aanwezigheid. Japanse agenten spelen effectief in op vooral de angst onder inheemse moslims dat de missionarissen steeds meer geloofsgenoten bekeren. Het gevolg is dat Japanners regelmatig hulp krijgen van de inheemse bevolking bij het opsporen van christenen.

Een nadrukkelijke groep hierbinnen vormen de Missionarissen van het H. Hart van Jezus MSC, bekend als de 'Rooi Harten' van Tilburg. Alle leden van de missiepost op de Kei-eilanden in de Molukken zijn daar op 30 juli 1942 op verdenking van sabotage geëxecuteerd.

6/10
Meer
  • Facebook
  • Twitter
  • Email
Help mee
10

Gesneuvelden

H.R. Cornelissen (bron: Oorlogsgravenstichting)

p. Hendrikus Cornelissen, Wanroij 1890

Langgoer, 30 juli 1942
J. Joosten (bron: DeurneWiki, Heemkundekring H.N. Ouwerling, Deurne)

p. Joannes Joosten, Deurne 1872

Langgoer, 30 juli 1942
Broeder Hadrianus Peeters (bron: "Ik zal de herder slaan")

br. Hadrianus Peeters, Teteringen 1879

Langgoer, 30 juli 1942
Broeder Franciscus Raaymakers (bron: "Ik zal de herder slaan")

br. Franciscus Raaymakers, Oudenbosch 1892

Langgoer, 30 juli 1942
M.R. Bens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Mies Bens, Mill 1927

Banjoe Oerip, 26 februari 1949
Pater Jacq. Akkermans (bron: "Ik zal de herder slaan")

p. Jacq. Akkermans, Oosterhout 1909

Langgoer, 30 juli 1942
J.F.A. Ligtvoet (bron: Oorlogsgravenstichting)

p. Jacobus Ligtvoet, Oosterhout 1914

Langgoer, 30 juli 1942
Pater Franciscus de Grijs (bron: "Ik zal de herder slaan")

p. Franciscus de Grijs, Amsterdam 1901

Tual, 2 augustus 1942
W.A. de Rooij (bron: Oorlogsgravenstichting)

br. Gulielmus de Rooij, Alkmaar 1897

Langgoer, 30 juli 1942
Jo van Schaik (bron fam. Koks-Koppens)

br. Joannes van Schaik, 's-Hertogenbosch 1906

Langgoer, 30 juli 1942
J.W. de Bruin (bron: Heemkundevereniging Berchs Heem, Berghem)

p. Jacobus de Bruin, Berghem 1906

Kali Bodjo, 4 december 1944
Meer

Reacties

Elly Peels zei op 12 september 2019

Waarom is nergens vermeld dat Jan, de broer van Christiaan Rijnders, ook is gesneuveld. De twee broers zijn niet uit de oorlog terug gekomen bij mijn oma ! Er was een graf op het kerkhof in Valkenswaard van Johannes Rijnders en Cris werd vermist.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 oktober 2019

Dag Elly, misschien was je het al tegengekomen, maar gelukkig staat ook Jan Rijnders in deze Eregalerij. Hier kun je zijn pagina vinden.

Piet Baas zei op 14 augustus 2021

Ik doe momenteel onderzoek naar mijn oudtante zuster Diewertje Baas die op de Kei-eilanden, in Langgoer, rond 1910 heeft gewerkt. Waarschijnlijk is religieuze naam zuster Afra, Baas , geboren in Lutjebroek, gemeente Grootebroek, NH. Nederland.
Wie kan mij iets over de missie van de orde Franciscanen uit Heijthuizen, uit die tijd vertellen of sturen per e-mail.
Respect voor diegenen die hebben gewerkt en hun leven hebben gelaten voor de werken van barmhartigheid die zij ver van huis hebben verricht !

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 augustus 2021

Beste Piet, dat respect verdienen ze zeker, mooi ook om te lezen dat je onderzoek doet naar deze werkzaamheden door jouw oudtante. Ik hoop dat gebruikers van deze website je daar meer over kunnen vertellen. Ik neem aan dat je deze website al kent? Met meer informatie over deze orde en waar het archief ligt. En ook meer informatie over hoe je met hen in contact kunt komen?

http://resources.huygens.knaw.nl/zendingoverzeesekerken/RepertoriumVanNederlandseZendings-EnMissie-archieven1800-1960/gids/organisatie/2360896410

Piet Baas zei op 9 oktober 2021

Mijn heeroom pater Piet Korver (SVD) in in een jappen gedetineerd geweest.
Ik verneem graag unieke verhalen.
Ik kom graag in contact met diegene die deze website beheerd.
Met vriendelijke groet,

Piet Baas

BHIC Hilde Jansma zei op 11 oktober 2021

Beste Piet, heel begrijpelijk dat je op zoek bent naar unieke verhalen over jouw heeroom. Ik vrees alleen dat je ze hier niet zal vinden. Piet Korvers heeft namelijk (nog) geen eigen pagina op onze website. Als hij niet tijdens zijn gevangenschap overleden is, kan dat de reden zijn dat hij niet op onze website voor gesneuvelde Brabanders voorkomt. Zou hij er wel op moeten staan, laat het ons dan even weten via dit e-mailadres: info@brabantsegesneuvelden.nl. Via dat e-mailadres kan je ook rechtstreeks met ons (de beheerders van de website) contact opnemen als je dat graag wilt.

Waar je verder nog zou kunnen kijken in je zoektocht naar unieke verhalen over jouw heeroom, is bijvoorbeeld hier: https://oorlogsverhalen.com/themas/jappenkampen/. Ook kan je kijken of je in het dorp waar hij woonde of de orde waar hij bij hoorde nog informatie over hem kan terugvinden.

Hopelijk gaat het zo lukken om aan meer informatie te komen.

Pascal Amukwamam zei op 29 december 2022

Ben bezig met het voorbereiden van tentoonstelling over 72 jaar Molukkers in Nederland. Omdat wij uit de Tanimbar en Kei eilanden afkomstig zijn wil ik ook een deel wijden aan de Missie op deze eilanden. Interessant zocht ik naar een duidelijke foto van de vermoorde missionarissen op juli 1942 op Langur eiland Kei kecil.

Wie weet hier meer van.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 3 januari 2023

Wat een mooi initiatief, Pascal! Hartelijk dank voor je reactie. Je zou het eens kunnen vragen bij het Moluks Historisch Museum (https://museum-maluku.nl/tag/aankomst/), bij het Indisch Herinneringscentrum (https://www.indischherinneringscentrum.nl/) en bij het Nationaal Archief (https://www.nationaalarchief.nl/). Veel succes met dit mooie project!

Piet BAAS zei op 3 januari 2023

Een oudere zus van mijn grootveder, genaamd: Diewertje Baas, (zuster Afra) is als non bij de orde Franciscanessen van Heythuysen naar de Kei-eilanden gegaan om te werken in een kindertehuis. Ze is kort na aankomst ziek geworden en op 4 juli 1906 overleden. Ze is begraven in Langgoer (Kei-Eilanden). Over de missie op de Molukken is mogelijk ook informatie te halen bij de genoemde orde.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 januari 2023

Heel verdrietig dat de zus van je grootvader al zo snel na aankomst is overleden, Piet. Hartelijk dank voor je reactie en ook voor de tip om navraag te doen bij de kloosterorde.

Reactie toevoegen

Over tekstopmaak

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

  • Over deze website
  • Colofon
Mis onze beste verhalen en onderzoekstips niet! BHIC Nieuwsbrief
Home
Volgen?        
Vragen?  
Telefoon: 073-6818500
E-mail: vragen@bhic.nl
WhatsApp: 06-12887717