Pater Jacq. Akkermans (bron: "Ik zal de herder slaan")

p. Jacq. Akkermans

1909 - 1942

Pater Jacq. wordt op 1 oktober 1909 in Oosterhout geboren als Jacobus Petrus Gerardus Cornelis Akkermans. Als missionaris van het H. Hart van Jezus MSC in Tilburg (lokaal bekend als ‘Rooi Harten’) vertrekt hij naar de missiepost Langgoer in de Kei-archipel, een eilandengroep in de zuidelijke Molukken, onder leiding van bisschop Mgr. Aerts.

Het KNIL capituleert op 8 maart 1942 op Java, maar het duurt nog tot 30 juli voordat de Japanners ook de Kei-eilanden bezetten. Mgr. Aerts laat in de tussenliggende maanden weten niet te zullen uitwijken naar Australië. De andere missionarissen sluiten zich daar uit solidariteit bij aan.

De Japanners, die de christelijke missionarissen wantrouwen, stellen het missieterrein al op de eerste dag van de bezetting onder bewaking en dwingen de missionarissen zich te verzamelen bij de ingang van de kapel. Daar worden hen na ‘onderzoek’ allerlei beschuldigingen toegeschreeuwd. Ze zouden koloniale onderdrukkers zijn, in het bezit zijn van vuurwapens, de bevolking tegen de Japanners op proberen te ruien en hulp bieden aan gevluchte militairen en koloniale ambtenaren.

De bisschop en zijn medemissionarissen worden naar het centrale huis van de post gebracht. Kort daarna komen ze geblinddoekt naar buiten en worden naar het strand geduwd en getrokken. Op een drooggevallen stuk ten westen van de pier worden ze met het gezicht naar de zee op een rij gezet. Een pater roept nog uit: “Untuk Kristus Radja Kita!” (“Voor Christus en Koning!”), waarop allen antwoorden: “Amen”. Dan klinkt het vuursalvo. Onder de 13 geëxecuteerde missionarissen bevindt zich pater Jacq. Hij is 32 jaar geworden.

De lichamen blijven nog twee dagen in het getij heen en weer drijven; iedereen die ze probeert te begraven, wordt afgeranseld en neergeschoten. Uiteindelijk krijgen enkele protestantse missionarissen toestemming om de lichamen alsnog te begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Thijs den Exterq zei op 27 juni 2020

Zijn er in Teteringen in "Park Zuiderhout" nog paters van deze orde? Ik ben familie van pater Akkermans.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 17 juli 2020

Bedankt voor je reactie Thijs. Volgens deze website leven er nu nog 50 paters en broeders op het terrein:

https://www.parkzuiderhout.nl/over-ons/geschiedenis

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.