J.H. Rijnders (bron: F. van Ham, Heemkunde Valkenswaard)

Jan Rijnders

1920 - 1944

Jan wordt geboren op 12 juli 1920 in Valkenswaard als de jongere broer van Chris Rijnders. Van beroep is hij belastingconsulent. Tijdens de Duitse bezetting duikt hij onder om aan de Arbeitseinsatz, de verplichtige tewerkstelling in Duitsland, te ontkomen en komt hij in aanraking met het georganiseerde verzet.

Na de bevrijding van het zuiden van Nederland in de loop van september en oktober 1944 meldt hij zich voor militaire dienst en mag bij een Amerikaans legeronderdeel training volgen. Hij neemt deel aan de geallieerde omsingeling van de stad Aken en raakt fataal gewond door scherven van een fragmentatiebom. Hij bezwijkt daar aan zijn verwondingen op 18 oktober 1944. Jan is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frans van Ham zei op 16 november 2019

één van de vele Valkenswaardse helden

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 19 november 2019

Bedankt voor je reactie Frans, het is goed dat zij worden herdacht in deze eregalerij. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.