C. Rijnders (bron: F. van Ham, Heemkundekring Weerderheem, Valkenswaard)

Chris Rijnders

1918 - 1943

Chris wordt geboren op 6 december 1918 in Valkenswaard. Als marechaussee is hij tijdens de Duitse bezetting gestationeerd in Princenhage. De marechaussee wordt door de Duitsers onder druk gezet om te collaboreren en verzetsstrijders of onderduikers te arresteren. Chris weigert hieraan gehoor te geven en besluit begin 1943 uit te wijken naar het Verenigd Koninkrijk. Met een groep andere Engelandvaarders neemt hij de route door België, Frankrijk, Spanje en Portugal.

Voor Chris zou de reis echter ergens in het zuiden van Frankrijk eindigen. Het is onduidelijk wat er met hem is gebeurd; het laatste teken van leven is een brief die hij vanuit Lourdes aan de voet van de Pyreneeën naar Nederland heeft verstuurd. Hij zou zijn overleden op 12 juni 1943, op 24-jarige leeftijd. De familie in Valkenswaard zou nog lang aannemen dat Chris het Verenigd Koninkrijk had bereikt. Pas in 1959 volgt een definitieve bevestiging van zijn overlijden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.