Harry Rijkers

1920 - 1940

Harry wordt geboren op 9 april 1920 in Dommelen en werkt in Valkenswaard als sigarenmaker bij De Hofnar. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt als infanteriesoldaat ingezet bij de grensverdediging langs de Peel-Raamstelling. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Harry wordt met zijn onderdeel afgemarcheerd naar Hedel en gaat in stelling tussen Waardenburg en Haaften. Op 12 mei trekt het regiment via Geldermalsen en Culemborg naar de Lek om het steunpunt Honswijk en Groenweg te bezetten. Daar verneemt Harry laat in de middag van 14 mei dat Nederland na het bombardement op Rotterdam op het punt staat te capituleren.

In afwachting van verdere instructies verblijft Harry in de buurt van Hardinxveld. Hij maakt een goede kans om gedemobiliseerd te worden en niet als krijgsgevangene af te worden genomen, maar daarvoor moet hij wel bewijs leveren dat hij direct bij terugkomst aan het werk kan. Hij schrijft een brief naar huis met het verzoek een briefje hiertoe te halen bij zijn oude werkgever, De Hofnar. In afwachting hiervan is Harry op 3 juni bij Hardinxveld in de Merwede gaan zwemmen. Hij keert niet meer levend terug. Door onbekende oorzaak, mogelijk als gevolg van de sterke stroming, is Harry verdronken. Hij is op dat moment 20 jaar oud en officieel nog in militaire dienst. Postuum wordt hij onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.