Kevin van de Rijdt (bron: Oorlogsgravenstichting)

Kevin van de Rijdt

1983 - 2009

Kevin wordt geboren op 22 maart 1983 in Venray en studeert in Tilburg. Hij gaat in dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt opgeleid tot commando. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Kevin naar Afghanistan uitgezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF).

Deze internationale missie is in eerste instantie opgezet om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in de wederopbouw van hun door oorlog geteisterde land. Niet alleen de Amerikaanse interventie die in oktober 2001 volgde na de aanslagen van 11 september, maar ook het Taliban-regime daarvoor, de burgeroorlog en de interventie van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig hadden diepe, permanente schade achtergelaten in Afghanistan.

De internationale troepenmacht van ISAF wordt eerst in Kabul, maar later in heel Afghanistan ingezet en raakt spoedig verzeild in een gewapend conflict met terugkerende Taliban-troepen en andere militante groeperingen. De Nederlandse troepen worden met name in de centrale provincie Uruzgan ingezet.

In de ochtend van 6 september 2009 is Kevin met een kleine patrouille in de Helmand-vallei voor een geheime missie, middenin door de Taliban gecontroleerd gebied. Daar lopen ze in Deh Rawod, nabij Tarin Kowt, plots in een hinderlaag. Kevin, als scherpschutter in de eerste linie, wordt dodelijk getroffen. Met gevaar voor eigen leven wordt zijn lichaam door zijn kameraden vervolgens uit de gevechtszone gehaald en binnengebracht in Kamp Holland. Hij wordt terug naar huis gevlogen en gecremeerd. Conform zijn laatste wens worden zijn assen verstrooid in de Noordzee aan het strand bij Domburg.

Kevin is 26 jaar geworden. Hij is de eerste Nederlandse commando die is gesneuveld sinds de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.