F. Rietveld (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans Rietveld

1904 - 1941

Frans wordt geboren op 28 december 1904 in Rotterdam en woont in Klundert. Als slijper werkt hij bij de werf Wilton Feijenoord in Rotterdam. Al in de eerste jaren van de Duitse bezetting sluit hij zich aan bij ‘De Geuzen’, onder leiding van Bernard IJzerdraat. De verzetsgroep is een van de vroegste in Nederland en is direct voortgekomen uit de woede en ontzetting onder de Rotterdamse bevolking om het bombardement van 14 mei 1940. Voor hen hadden de Duitsers daarmee hun ware aard al duidelijk laten zien.

Als Bernard op 25 november 1940 na verraad door de Sicherheitsdienst (SD) wordt gearresteerd, wordt bij hem thuis een lijst aangetroffen met de namen en adressen van de andere ‘Geuzen’. Een van de zeventien die na Bernard nog wordt gearresteerd, is Frans. Hij wordt vier dagen later opgepakt en vastgezet in het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen. Met de rest van zijn groep wordt Frans tijdens het zogeheten Geuzenproces ter dood veroordeeld.

Het vonnis wordt op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte voltrokken. Die dag wordt Frans samen met Bernard, de Geuzen en nog een groep veroordeelden van de Februaristaking gefusilleerd. Frans is 36 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen. In Schiedam is het Frans Rietveldpad naar hem vernoemd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.