Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

br. Joannes van Schaik, 's-Hertogenbosch 1906

Missionarissen in Nederlands Oost-Indië☨ Langgur, Kei-eilanden, 30 juli 1942
Roepnaam:Joannes
Voornamen:Johannes Adrianus Gertrudis
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Schaik
Geboren:1906-02-19
Geboorteplaats:'s-Hertogenbosch
Woonplaats:Tilburg
Overleden:1942-07-30
Overlijdensplaats:Langgur, Kei-eilanden, Molukken, Nederlands Oost-Indië
Familie:Echtgenote/verloofde: Ongehuwd
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Missionaris van het H. Hart van Jezus MSC (Rooi Harten, Tilburg)
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II - NOI
Oorzaak van overlijden:Gefusilleerd

Wat we niet weten

Dankzij de informatie van heemkundekringen en/of nabestaanden weten we al best veel over de persoonlijke achtergrond van dit slachtoffer. Toch zijn we gebaat bij elke aanvulling. Misschien is uw bijdrage net dat stukje informatie dat we nog nodig hebben om het verhaal volledig te maken. Neem dus gerust contact met ons op als u iets meer weet over deze gesneuvelde.

Vertel het ons

Reacties

Kees Koks zei op 17 december 2017

Ik heb op de mail een verhaal gezet van de vreselijke toedracht van de vermoorde missionarissen op Langgur Kei-Eilanden 30 juli 1942. Ook een foto met daarop alle gesneuvelde. E.a. komt uit de boekjes van Missionarissen van Het Heilig Hart te Tilburg. Ik heb het belangrijkste er uit genomen.
Los van dit heb ik ook nog een brief van De Particuliere Secretares van H.M. de Koningin Dhr. J.Geldens

's-Gravenhage 2 november 1946
Zeereerwaarde Pater B. Geurtjens M.S.C.
Missiehuis
Tilburg

H.M. de koningin is diep getroffen door uw verhaal over de ontstellende gebeurtenissen op de
Kei-eilanden gedurende de bezetting en het onmenselijke leed de christenen aldaar aangedaan en Zij is trots op hunne fiere houding en heldhaftige trouw aan God en Vaderland.
Zij heeft mij verzocht Hare dank voor het toezenden van het "simpel verhaal van heldenmoed"
aan u over te brengen.

De Particulier Secretaress
van H.M. de Koningin
is getekend J.Geldens

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 21 december 2017

Dag Kees, zeer bedankt voor de Koninklijke brief. Het verhaal van de vermoorde missionarissen wordt zo weer echt uit de vergetelheid gehaald.

Kees Koks zei op 11 februari 2018

Dit was ik vergeten.

Broeder Johannes v.Schaik
Op de Kei-eilanden van zuid Molukken hadden de Missionarissen van het H.Hart
Een groot opleidingscentrum, waar vakbekwame broeders al het materiaal klaar maakten
Voor de opbouw en uitbreiding van het missiewerk over de Molukken en Nieuw-Guinea en tegelijk degelijke vakmensen afleverde, die elders aan het werk konden. Dat was niet zo’n probleem. In de jaren voor de oorlog van 1941-1945 was de vakbekwaamheid van dit centrum te Langgur op de Kleine-Kei bekend over de eilanden van de Indische Archipel.
De KPM-boten, die de verbinding tussen de eilanden vormde, haalde hier hun stuurlui en motoristen.
Ook de NNGPM, de oliemaatschappij te Sorong op Nieuw-Guinea, betrok haar technici van deze opleiding.
Dit alles onder leiding van Broeder Johannes v.Schaik en zijn medebroeders totdat de Japanse inval op 30 juli 1942 een vroeg einde maakte aan dit veelbelovend werk.

De Dode Lichamen.
Het zal wel soldatenterreur zijn geweest om na dit moordspel de jongen te dwingen de lichamen der getuigen over de stenige koraal grond de zee in te slepen.
Toen er twee jongens probeerden een lichaam op te tillen om samen de zee in te dragen, vloog er een Jap op hen af en dreigend met de bajonet op hun borst gebaarde hij hun het te slepen. De Jappen verboden op doodstraf om de lijken te begraven. Voor het centraal huis werden de mensen bij elkaar geroepen om het te aanhoren: - Past op Indonesiërs, deze slechte mensen moeten in zee gegooid worden en behoeven geen begrafenis. Wie deze djahats (slechten) begraven, wordt neergeschoten. Overmorgen komen we de zaak onderzoeken. De jongens werden dus gedwongen de lichamen van hen, die ze liefhadden, de zee in te slepen als dode beesten.Toen Frans Manrunubun Broeder van Schaik wegsleepte, was er nog leven in diens sterke lichaam en hij probeerde iets te zeggen. Maar de jongen verstond hem niet. Hij had drie bajonetsteken in de borst en één aan zijn goofd, drie salvo’s kogels waren over hem heengegaan en nog wilde de reus leven. De lichamen waren deerlijk verminkt. De zee echter nam de lichamen niet op, de zee wilde niet. Ze kwamen weer bij hun land en hun mensen.
Na dit alles vetrokken de Jappen naar Tual, want hun taak op Langgur scheen volbracht te zijn. Toen de mensen bemerkten dat de Japs verdwenen waren kwamen ze schuchter naar het strand en baden daar voor hun Bosschop, Priesters en Broeders.

Daags Daarna
Vrijdag 31 juli 1942 trokken mensen in grote getale naar het strand om de lichamen te gaan zien. Het dorp was geheel verlaten, alles ging naar het strand om te bidden.
Laat ik nog even het woord aan een van de flinkste leerlingen van Broeder van Schaik, de bekwame monteur Damasus Renjaan, momenteel motorist bij de Goevernementmarine in Marauke: - Ook ik ging langs het strand en zag de lichamen als cadavers op het strand liggen.
Ik herkende ze allemaal. Twee ontbraken er nog die zou ik spoedig vinden. Op het gelaat van alle gevallenen lag een uitdrukking van vrede en gelatenheid. Pastoor Berns lag op de modderstrook van de zee en het leek of hij sliep.
Het strand aflopende vond ik de twee afgedreven lichamen van Broeder van Schaik en Broeder Houdijk. Deze beiden lagen vlakbij hun scholen, alsof ze weer naar hun werk hadden willen gaan. Daags tevoren waren de Inlandse Zusters al naar het strand geweest om in het diepe donker de lichamen te zien. Tot de knieën waren ze in het water gegaan om de lijken aan wal te duwen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 februari 2018

Bedankt voor het indrukwekkende verhaal, Kees. Het blijft een ontzettend tragische geschiedenis die we niet zouden mogen vergeten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten