Theo Savelkouls

1910 - 1940

Theo wordt geboren op 9 mei 1910 in Waspik, als oudste van de acht kinderen van Cornelis Savelkouls en Francisca Pols. Hij is getrouwd met Maria Brouwers uit Eethen en heeft in Waspik-Boven een aannemersbedrijf naast zijn ouderlijk huis laten bouwen.

Tegen de tijd dat de oorlogsdreiging in Nederland toeneemt, heeft Theo zijn militaire dienst er al op zitten, maar hij is nog wel aangesloten bij de Vrijwillige Landstorm.

Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. In de daarna volgende dagen bereikt het nieuws Waspik dat de Fransen in aantocht zijn om de Duitse inval te stuiten. Op dat moment zijn er bij Theo drie militairen ingekwartierd, onder wie soldaat Cor Krol uit Waalwijk. Cor en Theo gaan op 12 mei de straat op om de komst van de Fransen af te wachten, maar het blijkt een peloton Duitsers op de fiets te zijn; verkenners van het aankomende Duitse leger.

Zodra de Duitsers Cor, in militair uniform, zien staan, komt de kolonne tot stilstand, gaan de fietsen tegen de vlakte en komt een soldaat met de geweer in de aanslag op Cor af om hem krijgsgevangen te nemen.

Theo en broer Wim staan op dat moment een eindje verderop en zien het gebeuren. Theo, van wie bekend is dat hij heethoofd is, denkt dat ze Cor willen doodschieten, springt er in blinde razernij tussenin en grijpt naar het geweer van de Duitser, waarna een vechtpartij uitbreekt. Cor maakt van de gelegenheid gebruik te schuilen. Onder een spervuur rent Wim er zigzaggend over een wei naar een schuurtje vandoor. Hij brengt het er zonder verwondingen van af.

Theo wordt echter ter plekke door de Duitsers met een machinepistool doorzeefd. Met dertig kogelgaten zakt hij voor zijn eigen woning dood ineen. Theo had drie dagen eerder nog zijn 30e verjaardag gevierd. Hij laat een zwangere weduwe achter.

Theo wordt oorspronkelijk begraven in Waspik-Boven, op de begraafplaats van de Theresiakerk. In 1985 wordt hij met toestemming van de familie bijgezet op het Nationaal Ereveld in Loenen. Theo wordt vanwege zijn impulsieve daad herinnerd als de eerste omgekomen Brabantse verzetsstrijder.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.