Cornelis Schakel

1904 - 1943

Cornelis wordt geboren op 30 maart 1904 in Oosterhout. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Daar is hij als onderluitenant ingedeeld bij de infanterie.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Cornelis onder de wapenen geroepen om bij te dragen aan de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL op Java en wordt Cornelis samen met duizenden andere militairen in krijgsgevangenschap afgevoerd naar de kampen. Daarna volgt zijn deportatie naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Cornelis komt uiteindelijk terecht in het Thaise kamp Takanon, op 218 kilometer van het Thaise eindpunt van de lijn in Non Pladuk.

Vergeleken met de omstandigheden in andere kampen, is de situatie in Takanon voor de gevangenen redelijk. Door het begin van de regentijd is het transport over de rivier van levensmiddelen regelmatig en het water is er van goede kwaliteit. Niettemin worden de gevangenen in gammele barakken ondergebracht en maken ze lange, zware werkdagen. De gevangenen worden er naast het aanleggen van de spoordijk ingezet bij het kappen van bomen en het uithouwen van een sleuf voor het spoor door de rotsen. Besmettelijke ziekten als cholera kunnen zich snel verspreiden en maken onder de verzwakte gevangenen veel slachtoffers.

Cornelis is een van de gevangenen voor wie de ontberingen uiteindelijk te veel worden. Hij bezwijkt in het kamp op 16 juli 1943, op 39-jarige leeftijd en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in het Thaise Kanchanaburi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Schakel w.a. zei op 4 juni 2021

Cornelis broer van mijn opa

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 juni 2021

Hartelijk dank voor je reactie, W.A. Schakel! Werden er binnen jouw familie verhalen over Cornelis en zijn oorlogsverleden verteld?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.