Hubertus Schaminee

1926 - 1949

Hubertus wordt geboren op 27 juni 1926 in Boxmeer als zoon van Gerardus Schaminee en Wilhelmina Basten en woont in Vierlingsbeek. Opgeroepen voor de dienstplicht meldt hij zich in het najaar van 1947 bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt ingedeeld bij het 5e Garde Regiment Grenadiers. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband uitgezonden naar Nederlands-Indië, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van anderhalve maand vertrekt hij midden november met de Kota Baroe naar de Oost, waar hij ruim een maand later aan land gaat in Soerabaja.

Vanuit Soerabaja wordt het bataljon van Hubertus met de Van Outshoorn verscheept naar de kleine Soenda-eilanden Bali, Lombok, Soembawa en Timor. Hier lossen zij vermoeide KNIL-veteranen af die sinds het begin van de Japanse inval in december 1941 in dienst zijn, drie jaar in de Japanse kampen hebben doorgebracht en vanaf augustus 1945 opnieuw zijn ingezet.

Op de kleine Soenda-eilanden is het rustiger dan op Java en Sumatra, waar de felste gevechten met de Republikeinen plaatsvinden. Hier is het voor Hubertus en de Grenadiers vooral zaak om het Nederlandse gezag kenbaar te houden bij te bevolking en infiltraties van Republikeinen tegen te gaan. Eenmaal worden een aantal compagnieën van het bataljon naar Makassar op Celebes overgebracht om ook daar wacht te lopen.

Ook tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 worden de Grenadiers niet actief ingezet, maar opgeroepen verhoogde waakzaamheid in acht te nemen.

Op enig moment tijdens zijn dienst is Hubertus vermoedelijk gewond geraakt of ziek geworden. Hij wordt in het voorjaar van 1949 in Nederland, mogelijk tijdens verlof, of vanuit Indië daarheen gezonden, opgenomen in het gemeentelijk ziekenhuis Zuidwal in Den Haag. De geboden hulp mag echter niet meer baten. Hubertus overlijdt op 24 februari 1949 in het ziekenhuis, op 22-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.