Ga naar hoofdnavigatie

Zoeken

  • Homepage
  • Alle gesneuvelden
  • Verhalen
  • Criteria
  • Help mee
  • Reacties
  • Wijzigingen
  • Over deze website
Nederlandse militairen in Indië, 1947 (foto: J. Arts)

Nederlands-Indië, 1945-1949

Twee dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid uit van Indonesië. Daarmee is het einde verklaard aan drie eeuwen Nederlandse, koloniale heerschappij over de archipel. Zodra de Britten en de Nederlanders aanstalten lijken te maken om hun gezag te herstellen, breekt de chaotische periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin buitenlanders en tot vijand verklaarde Indische en Europese Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging.

Nederland is dan nog maar amper bevrijd en moet zijn strijdmacht vrijwel van de grond af aan opnieuw opbouwen. Desondanks worden er ‘gezagsbataljons’ van oorlogsvrijwilligers uitgezonden om de orde en rust in de archipel te herstellen.Wat Den Haag betreft, moet in Indië nog het laatste, smeulende vuur van de Tweede Wereldoorlog worden geblust.

Nederlands-Indië of Indonesië

Dat de relatie tussen Nederland en Nederlands-Indië - of Indonesië - na 1945 moest veranderen, wordt in Nederland erkend. Dat streven was immers door Koningin Wilhelmina uitgesproken in haar verklaring van december 1942. Maar wat die nieuwe verstandhouding zou moeten inhouden, staat ter discussie. Den Haag zoekt zo met gematigde Indonesische politici naar een constructie waarin beide landen politiek verenigd blijven. De revolutionairen onder Soekarno en Hatta worden door de regering en het opperbevel daarbij niet beschouwd als serieuze gesprekspartners. Zij zouden slechts een kleine groep gewelddadige extremisten vormen die de bevolking als geheel niet vertegenwoordigt. Bovendien worden de revolutionairen ervan verdacht door de Japanners te zijn opgeleid, wat hen weinig meer dan landverraders zou maken.

Die zienswijze negeert echter hoe breed de roep om totale onafhankelijkheid in Indonesië wordt gedragen en op hoeveel steun Soekarno kan rekenen bij de bevolking. Ook in het buitenland, met name in Australië, leeft sympathie voor de Indonesische zaak, ondanks dat ook andere buitenlandse groepen slachtoffer worden van het soms extreme geweld van de Bersiap.

Nederland staat dan ook vrijwel alleen als het troepen wil uitzenden om vrede en gerechtigheid in de archipel te herstellen, in de verwachting dat vervolgens in een sfeer van redelijkheid de toekomst van Indonesië kan worden besproken.

Indonesische propaganda, ca. 1947 (foto: J. Arts)

200.000 Dienstplichtigen

Eind 1945 wordt zelfs actieve hinder ondervonden van de Britten die de Nederlanders geen toestemming geven om te landen op Java of Sumatra, aangezien er nog Britse troepen op de archipel zijn die niet in een nieuw conflict betrokken willen raken. (Kort daarvoor hebben ze zelf een felle strijd geleverd tegen de republikeinen in de Slag om Soerabaja, maar al snel slaat de stemming bij de Britten om ten gunste van de Indonesische onafhankelijkheid.) Het is tekenend voor de feitelijke machtsverhoudingen op dat ogenblik: Nederland had niets meer te zeggen in zijn voormalige kolonie.

Vanaf 1946 komt de stroom van Nederlandse militairen richting Indië op gang. Uiteindelijk zouden er 200.000 dienstplichtige jongeren worden uitgezonden om deel te nemen in een slijtageslag van vier jaar. In verreweg de meeste gevallen gaat het om jongeren van begin twintig die tot dan toe amper dertig kilometer van huis waren geweest. De meesten van hen gaan ook met tegenzin; na vier jaar oorlog en bezetting hebben zij hun hoofd meer bij de toekomst. Ook wordt hen amper verteld tegen wie ze vechten en wat ze in Indië kunnen verwachten. Met slechts enkele maanden training en uitgerust met Brits en Amerikaans gedumpt legermaterieel, worden ze voor een zeereis van een maand naar de Oost gezonden. Voor sommigen is het een avontuur, maar velen hebben heimwee en bijna alle soldaten worden vroeg of laat ziek door tropische ziekten en het klimaat.

Gerard Hanssen uit Liessel met kameraden van het 402 Bataljon Infanterie op Java ('de makke vijf') (bron: G. Hanssen))

Politionele Acties

Het conflict in Indië wordt gekarakteriseerd door guerrillastrijd van aanslagen, infiltraties, hinderlagen en overvallen. De revolutionairen maken zichzelf onzichtbaar door geen uniformen te dragen en zo geruisloos op te gaan in de bevolking. Slechts op enkele momenten is er sprake van grootschalig militair optreden: bij landingen van de mariniers in Soerabaja en langs de kusten van Java en tijdens de bloedige Slag om Palembang van januari 1947.

Onderhandelingen tussen Den Haag en de republikeinen in Djokjakarta verlopen ondertussen moeizaam. Ieder voorstel waarin Nederland betrokken blijft bij de toekomst van Indonesië, wordt afgewezen, of stuit op weerzin aan beide zijden. Om zijn positie te versterken, gaat Den Haag tot tweemaal toe over tot grootscheepse ‘politioneel-militaire’ offensieven: de Politionele Acties van zomer 1947 en van de jaarwisseling 1948-1949. Ieder van de Acties duurt twee weken en vindt in hoofdzaak plaats op Java en Sumatra. De Eerste Politionele Actie heeft tot doel de Republiek naar de onderhandelingstafel te dwingen door economisch vitale gebieden op beide eilanden veilig te stellen. Tijdens de Tweede Politionele Actie wordt niet minder dan de politieke en militaire uitschakeling van de Republiek beoogd.

De Politionele Acties (afbeeldig: F. van Doorn)

De Nederlandse strijd onder druk

Beide Acties zijn tactisch gezien een succes. Alle doelen worden binnen de gestelde termijnen gehaald en na de Tweede Politionele Actie wordt de republikeinse regering zelfs gearresteerd. Maar beide overwinningen blijken een illusie. De Nederlandse troepen zijn namelijk overbelast. Met nauwelijks afdoende versterkingen moeten zij na afloop van de Acties een veel groter gebied zien veilig te stellen. Dan blijkt ook dat de revolutionaire strijdkrachten tijdens de Acties opzettelijk de confrontatie uit de weg waren gegaan en zich hadden teruggetrokken in de binnenlanden. Vooral vanaf januari 1949 neemt de guerrillastrijd in ongekende hevigheid toe met vrijwel dagelijks dodelijke aanslagen en infiltraties.

Doorslaggevend zijn uiteindelijk de diep negatieve reacties in het buitenland op het Nederlandse optreden. Australië was sinds het begin van het conflict een felle tegenstander van het Nederlandse beleid. Vanaf september 1948 hebben ook de Verenigde Staten zich sympathiek verklaard met de Indonesische republiek, nadat de revolutionairen in Madioen op Java een communistische opstand hebben neergeslagen.

Uiteindelijk zwicht Den Haag onder de internationale druk om de strijd te staken. In december 1949 erkent Nederland met de Soevereiniteitsoverdracht definitief de onafhankelijkheid van Indonesië. De Nederlandse troepen worden in de loop van 1950 en 1951 gerepatrieerd. 6600 Nederlandse gesneuvelden, onder hen 450 Brabanders, blijven achter op de militaire erevelden op Java.

Eerste Nederlandse ereveld in Soerabaja, 1947 (foto: J. Arts)
7/10
Meer
  • Facebook
  • Twitter
  • Email
Help mee
7

Gesneuvelden

Johannes Nooijen, Oosterhout 1925

Tjibogo, 2 augustus 1947
M.A.C. van de Wijngaart (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marinus van de Wijngaart, Eysden 1925

Padang, 31 juli 1947

Adrianus Mouwen, Oudenbosch 1923

Medan, 21 juli 1947
W.W.C.M. Feijen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wilhelmus Feijen, Sprundel 1924

Klari, 22 juli 1947
F.J. van Iersel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans van Iersel, 's-Hertogenbosch 1921

Sitoebondo, 25 juli 1947
Jo Jansen (bron: H. Josemans)

Jo Jansen, 's-Hertogenbosch 1914

Palembang, 21 juli 1947
L. van Rixtel (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Bart van Rixtel, 's-Hertogenbosch 1927

Tegalampel, 3 augustus 1947
Willem van Zandbeek (bron: W. van de Greef-van Zandbeek)

Willem van Zandbeek, Sint-Michielsgestel 1923

Kebon Pisang, 21 juli 1947
G.P.H. Janssens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerard Janssens, Tilburg 1925

Tjomal, 3 augustus 1947
W.F.P.M. Simons (bron: Brabants Historisch Informatie Centrum)

Wim Simons, Tilburg 1927

Bondowoso, 5 augustus 1947
A.F. van Hilst (bron: WaalwijkWiki, Heemkundekring De Erstelinghe, Waalwijk)

Antoon van Hilst, Baardwijk 1925

Tjibeber, 31 juli 1947
J.J. Crommentuyn (bron: Aa-kroniek, 1993)

Joost Crommentuyn, Budel-Schoot 1920

Tasikmalaja, 1 augustus 1947

Martinus de Bruijn, Ginneken 1928

Kediri, 1 januari 1949

Jacobus Clement, Budel-Schoot 1927

Bobotsari, 24 december 1948
J.J.P. van der Made, graf (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan van der Made, Made 1916

Salem, 20 december 1948
W.A. Boons (bron: C. van Velthoven)

Wim Boons, Raamsdonk 1926

Bobotsari, 25 december 1948
P.T.M. van Asten (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet van Asten, Leende 1925

Kediri, 30 december 1948
J. Callaars, bidprentje (bron: W. Jaegers)

Sjef Callaars, Helmond 1928

Blora, 29 december 1948
Cees van Delft (bron: B. Beaard)

Cees van Delft, Drunen 1927

Bobotsari, 24 december 1948
J. van Heertum (bron: Hop en palmen)

Jo van Heertum, Schijndel 1926

Bobotsari, 24 december 1948
Mies van Zoggel (bron: fam. Van Zoggel)

Mies van Zoggel, Schijndel 1926

Goetjè, 4 januari 1949
P.T.G. Jonkers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet Jonkers, Oss 1925

Semarang, 21 december 1948
M.J. Janssen (bron: N. Janssen)

Merten Janssen, Roosendaal 1919

Sapoeran, 24 december 1948

Wilhelmus Konings, Rucphen 1926

Bobotsari, 24 december 1948

Johannes Luiken, Breda 1926

Soerabaja, 24 december 1948
Wim Kuijpers (bron: Heemkundevereniging Op die Dunghen, Den Dungen)

Wim Kuijpers, Sint-Michielsgestel 1927

Bobotsari, 24 december 1948
W.A. van de Moosdijk (bron: R. Lammers, Tabee orang Someren: Uit en thuis… maar niet voor allen!)

Wim van de Moosdijk, Someren-Dorp 1928

Cheribon, 22 december 1948
J.A.H.M. Poulus (bron: Oorlogsgravenstichting)

Koos Poulus, Dinteloord 1926

Kediri, 25 december 1948
P.A. van Riel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Petrus van Riel, Tilburg 1926

Djokjakarta, 30 december 1948
L.A. van Spaendonk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Leo van Spaendonk, Tilburg 1927

Solo, 26 december 1948
Meer

Reacties

B Jansen zei op 30 december 2019

Heb zelf in Nieuw-Guinea plaats Merauke gezeten 1661- 1962 .

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 30 december 2019

Bedankt voor je reactie B. Jansen, dat was dus ook nét voor de onafhankelijkheid van dat gebiedsdeel.Jullie tijd daar zal vast een blijvende indruk gemaakt hebben op jou en je mede-soldaten.

Conny den Brok zei op 29 maart 2021

respect voor de lijst, maar ik mis mijn oom hierop die is overleden op 6-3-1949 te Solo

Willem de Niet zei op 30 maart 2021

Goedendag,
Wellicht is het mogelijk om de eenheid te vermelden bij de namen. Bij voorkeur tot op Bataljon nauwkeurig. Voorbeeld: 5-5 R.I. , oftewel: 5e Bataljon van het 5e Regiment Infanterie. Waarom? Er zijn best wel veel nazaten die details willen weten van voorouders in Indië ingezet zijn geweest.
Met vriendelijke groet,
Willem de Niet
Beheerder Historische Collectie Regiment Infanterie Oranje Gelderland
Stameenheden: 5 R.I. en 8 R.I.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 30 maart 2021

Wat goed dat je dit aan geeft, Corry! Hartelijk dank voor je reactie. Ik ga je opmerking over je oom doorgeven aan één van mijn collega's en hij zal hier binnenkort bij je op terugkomen. 

Ook jouw tip ga ik natuurlijk doorgeven aan mijn collega, Willem. Bedankt voor het meedenken!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 april 2021

Hallo Conny,

Is Hubertus den Brok wellicht je oom? Als dat zo is, dan is hij gelukkig al wel in onze eregalerij opgenomen met een eigen pagina. Hij staat inderdaad niet in dit overzicht, maar dit is dan ook maar een kleine en willekeurige selectie van de ruim 450 Brabantse militairen die in Nederlands-Indië sneuvelden.

 

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 april 2021

Hallo Willem, zulke gegevens zijn inderdaad belangrijk voor de identificatie van de slachtoffers. Ze staan een beetje verstopt, maar de eenheidsgegevens kun je terugvinden op de individuele pagina's van de gesneuvelden, in de uitklapbare rubriek "meer informatie".

Reactie toevoegen

Over tekstopmaak

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

  • Over deze website
  • Colofon
Mis onze beste verhalen en onderzoekstips niet! BHIC Nieuwsbrief
Home
Volgen?        
Vragen?  
Telefoon: 073-6818500
E-mail: vragen@bhic.nl
WhatsApp: 06-12887717