P.A. van Riel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Petrus van Riel

1926 - 1948

Petrus wordt geboren op 6 januari 1926 in Tilburg, waar hij tot zijn diensttijd werkt als aanknoper in een van de textielfabrieken. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt ingedeeld bij het 5 Bataljon Regiment Stoottroepen.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Petrus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 5 november 1947, na een maand opleiding, reist hij met de Volendam af naar de Oost. Op 13 december gaat Petrus aan land in Makassar op Celebes, nadat vier dagen eerder een gedeelte van zijn eenheid in Batavia aan land is gegaan. In Makassar krijgt hij verdere opleiding. In het voorjaar van 1948, na eerste militaire acties in Zuid-Celebes, wordt Petrus overgeplaatst naar Midden-Java en ingezet voor patrouilles rond Ambarawa.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 neemt Petrus met zijn bataljon deel aan de actie Kraai: de verovering van de republikeinse machtszetel Djokjakarta en de gevangenneming van de regering.

In de loop van deze zware gevechten raakt Petrus door vijandelijk vuur dodelijk gewond. Hij bezwijkt aan zijn verwondingen op 30 december 1948 in Djokjakarta. Petrus is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.