Jacobus van Riel

1891 - 1944

Jacobus wordt geboren op 7 december 1891 in ’s-Hertogenbosch. Hij woont in Alkmaar waar hij werkzaam is als fabrikant. Buiten zijn bedrijf om is hij aangesloten bij de plaatselijke schaakvereniging. Tijdens de Duitse bezettingsjaren zet hij zich in voor de ondergrondse, hoewel van zijn verzetswerk weinig bekend is. In de loop van 1944 wordt hij door de Duitsers gearresteerd en afgevoerd naar kamp Vught.

Vanwege het naderen van de geallieerde troepenmacht gaat de SS op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) over tot de evacuatie van het kamp. Jacobus wordt met de mannelijke gevangenen op transport gezet naar Sachsenhausen. Ruim een maand later wordt hij doorgezonden naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, waar hij op 16 oktober wordt binnengebracht.

Daar wordt Jacobus onder erbarmelijke omstandigheden en ernstige mishandelingen gedwongen dwangarbeid te verrichten in de kleiputten en de baksteenfabriek. Voor het zeer zware werk schiet de voeding schromelijk tekort, waardoor de gevangenen snel verzwakken en ook risico lopen op ernstige ongelukken. Gebrek aan medische zorg, huisvesting en hygiëne maken van Neuengamme een dodenkamp.

Ook voor Jacobus worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij overlijdt in het kamp op 18 november 1944. Jacobus is 52 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Marvin Van Riel zei op 27 mei 2020

Dit was de vader van mijn opa

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 mei 2020

Bedankt voor je berichtje Marvin. Sprak je opa wel eens over zijn vader en het trieste verhaal van zijn overlijden?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.