W.W.C.M. Feijen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wilhelmus Feijen

1924 - 1947

Wilhelmus wordt geboren op 6 december 1924 in Sprundel. Als dienstplichtige meldt hij zich in de zomer van 1946 voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij wordt ingedeeld bij het 3-1 Regiment Huzaren van Boreel. Hij zal er uiteindelijk de rang van 2e luitenant bekleden.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wilhelmus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na drie maanden opleiding vertrekt hij in januari 1947 met de Tegelberg naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand bij Batavia aan land gaat.

Na lange, vruchteloze pogingen tussen Nederland en de Republiek om het Akkoord van Linggadjati uitgevoerd te krijgen, geven Den Haag en Batavia de strijdmachten toestemming om met ingang van 21 juli 1947 de Eerste Politionele Actie te beginnen. Doel is het weer onder Nederlandse controle krijgen van economisch vitale gebieden op Java en Sumatra, om zo de Republiek naar de onderhandelingstafel te dwingen. Voor de Nederlandse militairen raken de gebeurtenissen na maandenlang wachten en frustrerend ingehouden acties langs de demarcatielijnen plotseling in een stroomversnelling. Wilhelmus wordt dan met zijn eenheid ingezet in West-Java en sneuvelt op 22 juli 1947, de tweede dag van de Actie, te Klari bij Tjiampek.

Wilhelmus is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.