A.E.J. Feller, bidprentje 1 (bron: Bidprentjesarchief.nl)

Arnold Feller

1926 - 1949

Arnold wordt geboren op 19 mei 1926 in het Limburgse Kessel en woont in Deurne. Als dienstplichtige komt hij in 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Arnhem, waar hij wordt ingedeeld bij het 4 Bataljon Garde Regiment Prinses Irene.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Arnold voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een training van drie maanden vertrekt hij in juni 1947 met de Tabinta naar de Oost, waar hij een maand later debarkeert in Semarang op Java. Daar wordt hij met zijn eenheid ondergebracht bij het Territoriaal Troepencommando voor Midden-Java.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 24 juli tot 4 augustus 1947 is Arnolud met zijn eenheid betrokken bij felle gevechten en de bezetting van verschillende plaatsen ten oosten van Semarang. Na afloop van de Actie wordt Arnold in dit gebied gestationeerd voor patrouille- en bewakingsdienst. Vanaf 13 september dient hij in Oost-Java, in het buitengebied van Soerabaja. Hier blijft het Garderegiment het grootste deel van 1948 gelegerd. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 rukt Arnold op richting Blitar dat vanaf dat moment aan zijn eenheid wordt toegewezen voor bewaking.

Net als de Eerste Politionele Actie lijkt ook de Tweede een tactisch succes, maar spoedig blijkt dat het revolutionaire leger de confrontatie met de Nederlanders uit de weg is gegaan en vanuit de binnenlanden de guerrillastrijd tot ongekende hevigheid opvoert. Tegen de achtergrond van deze nieuw opgelaaide gevechten sneuvelt Arnold  op 17 maart 1949 tijdens militaire acties in Blitar. Diezelfde dag sneuvelt ook zijn kameraad Hubertus van Meel uit Oosterhout. Arnold is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.