Graf van Hubertus van Meel naast dat van zijn kameraad Arnold Feller (bron: J. Klerken-Welles)

Hubertus van Meel

1926 - 1949

Hubertus wordt geboren op 29 september 1926 in Oosterhout en woont in Middelburg. Als dienstplichtige komt hij in 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Arnhem, waar hij wordt ingedeeld bij het 4Bataljon Garde Regiment Prinses Irene.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Hubertus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een training van drie maanden vertrekt hij in juni 1947 met de Tabinta naar de Oost, waar hij een maand later debarkeert in Semarang op Java. Hubertus wordt daar met zijn eenheid ondergebracht bij het Territoriaal Troepencommando voor Midden-Java.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 24 juli tot 4 augustus 1947 is Hubertus met zijn eenheid betrokken bij felle gevechten en de bezetting van verschillende plaatsen ten oosten van Semarang. Na afloop van de Actie wordt Hubertus in dit gebied gestationeerd voor patrouille- en bewakingsdienst. Vanaf 13 september dient Hubertus in Oost-Java, in het buitengebied van Soerabaja. Hier blijft het Garderegiment het grootste deel van 1948 gelegerd. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 rukt Hubertus op richting Blitar dat vanaf dat moment aan zijn eenheid wordt toegewezen voor bewaking.

Ook na afloop van de Actie blijven revolutionaire cellen actief in de beveiligde sector. Op 17 maart 1949 sneuvelt Hubertus tijdens militaire acties in Blitar. Diezelfde dag sneuvelt ook zijn kameraad Arnold Feller uit Deurne. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.