Johannes van Meel

1881 - 1946

Johannes wordt geboren op 23 juli 1881 in Nieuw-Vossemeer. Hij is als bootsman werkzaam op de koopvaardijvloot. Als in mei 1940 de oorlog voor Nederland uitbreekt, is hij aangemonsterd op M.S. Alhena. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlanders op koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Johannes aan boord van de Alhena ingezet voor de oorlogsvoering aan geallieerde zijde. Hij bevindt zich op dat moment vermoedelijk in Groot-Britannië.

In de nacht van 21 op 22 december 1940 voert de Duitse luchtmacht een zware Blitz-aanval uit op Liverpool. Tijdens deze ‘Kerst-blitz’ zouden 365 inwoners van de stad om het leven komen. Het is daarmee na Londen een van de zwaarst getroffen steden van Engeland.

Tijdens de aanval onderscheidt Johannes zich door moedig en beleidvol optreden bij het blussen van meerdere branden, waardoor hij nog grotere schade heeft weten te voorkomen. Hij wordt hiervoor in april 1941 onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Johannes maakt het einde van de oorlog nog mee, maar overlijdt een jaar later, op 30 mei 1946 in Londen, mogelijk aan een eerder tijdens de oorlog opgelopen ziekte of verwonding. Johannes is 64 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Mill Hill in Londen. 

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.