P.A. Fentener van Vlissingen, ca. 1938-1939 (bron: BHIC, fotonummer DCVAR-000998)

Pieter Fentener van Vlissingen

1919 - 1944

Pieter wordt geboren op 1 december 1919 in Helmond als zoon van katoenfabrieksdirecteur Jan Fentener van Vlissingen en Paula Lotichius, wier huwelijk in december 1937 wordt ontbonden. Pieter is student aan de Technische Hogeschool in Delft en samen met een aantal medestudenten sluit hij zich tijdens de Duitse bezetting aan bij het verzet als lid van Knokploeg-Delft. Als uitvalsbasis hebben ze een adres op het Noordeinde.

Op 3 november 1944 doet de Landwacht daar een inval. Bij de inval raakt Pieter gewond, net als Roes Kollewijn die later aan zijn verwonding overlijdt. Pieter wordt na behandeling in het ziekenhuis vastgehouden in het gebouw van de Sicherheitsdienst (SD) aan de Heemraadsingel in Rotterdam. Hij wordt ter dood veroordeeld en samen met een groep andere gearresteerde verzetsstrijders, onder wie Boy Ecury, naar de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar gebracht en gefusilleerd. Pieter is 24 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 1 oktober 2021

Op deze foto (gedateerd eind 1938, begin 1939) van een gala van de studentensociëteit "Phoenix" staat Pieter Arnout tweede van links. Roes Kollewijn is vermoedelijk de persoon derde van rechts.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.