Adrianus Mouwen

1923 - 1947

Adrianus wordt geboren op 10 maart 1923 in Oudenbosch. In het voorjaar van 1947 meldt hij zich als vrijwilliger voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Nijmegen en wordt ingedeeld bij een ondersteuningscompagnie van de stoottroepen.

Voor de vervulling van zijn dienstverband zal hij naar Nederlands-Indië afreizen, waar direct na de Japanse capitulatie het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is losgebarsten. Adrianus wordt uitgezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van tweeënhalve maand vertrekt hij met de Volendam naar de Oost, waar hij in juni 1947 aan land gaat in de haven van Belawan bij Medan op Sumatra. Daar neemt het bataljon posten in aan de oostelijke rand van de stad.

Op 21 juli 1947 vangt de Eerste Politionele Actie aan. Adrianus wordt met zijn bataljon westwaarts uitgezonden om rugdekking te geven aan troepen van de Z-brigade die westwaarts tegen revolutionaire strijders en islamitische rebellen uit Atjeh oprukken. Adrianus sneuvelt meteen op de eerste dag van de Actie in Medan, nog geen twee maanden na aankomst in Indië. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah op Tjimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.