A.F. van Hilst (bron: WaalwijkWiki, Heemkundekring De Erstelinghe, Waalwijk)

Antoon van Hilst

1925 - 1947

Antoon wordt geboren op 2 november 1925 in Baardwijk als zoon van de kruidenier. Als dienstplichtig soldaat meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht waar hij wordt ingedeeld bij het 3e Bataljon Garde Regiment Prinses Irene, onderdeel van de 7 December Divisie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Antoon naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlands gezag. Hij vertrekt met zijn onderdeel op 16 oktober 1946 aan boord van de Volendam naar Batavia, waar hij een maand later aan land gaat.

Het bataljon wordt ingezet in West-Java, waar deze de konvooiweg Batavia-Bandoeng beveiligt. Op 21 juli 1947 begint de Eerste Politionele Actie, een grootschalige militaire operatie waarbij het door de Nederlandse troepen gecontroleerde gebied aanzienlijk wordt uitgebreid ten koste van de republikeinse en revolutionaire legers. Het bataljon trekt op vanuit Buitenzorg naar Tjibadak en de elektriciteitscentrale bij Oebroeg. De doelstellingen van het bataljon worden gehaald, maar niet zonder verliezen. Op 31 juli 1947, middenin de Eerste Politionele Actie, sneuvelt Antoon tijdens gevechten in Tjibeber. Hij is 21 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Het is niet het eerste verlies dat de familie Van Hilst heeft te verwerken. Eerder zijn een oudere en een jongere broer van Antoon op jonge leeftijd overleden, allebei op een 30e juli.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.