W.A. van de Moosdijk (bron: R. Lammers, Tabee orang Someren: Uit en thuis… maar niet voor allen!)

Wim van de Moosdijk

1928 - 1948

Wim wordt geboren op 21 november 1928 in Someren-Dorp. In de zomer van 1948 komt hij als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht in ’s-Hertogenbosch en wordt als soldaat ingedeeld bij 6 Bataljon Regiment Stoottroepen. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Op 4 augustus 1948 vertrekt hij aan boord van de Sibajak naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat in Cheribon op Java. Zijn eenheid wordt daar actief als het 401 Bataljon Infanterie. Na een voortgezette tropenopleiding wordt Wim ingezet voor wachtdiensten. Zijn eenheid neemt niet actief deel aan de Tweede Politionele Actie die op 19 december 1948 begint, maar de patrouillegang wordt verder opgevoerd om te voorkomen dat revolutionaire strijders de beveiligde zones infiltreren.

Op 22 december 1948 rijdt Wim in Cheribon met enkele kameraden per jeep naar een ongeval om de gewonden daar hulp te verlenen. Onderweg raakt zijn jeep echter van de weg en slaat over de kop. Wim, dan nog geen vier maanden in Indië, overleeft het ongeluk niet. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.