Wilhelmus Konings

1926 - 1948

Wilhelmus wordt geboren op 9 oktober 1926 in Rucphen. Hij komt op als dienstplichtige bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij na algemene militaire opleiding in Roermond en Blerick naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Wilhelmus vertrekt op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt en komt na een maand op zee aan in Batavia waar hij wordt ingezet voor wachtdiensten bij onder andere de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook. Ook loopt Wilhelmus wacht bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In de daaropvolgende maanden wordt zijn bataljon gelegerd rond Tangerang, waar het gebied middels patrouillegangen en acties wordt gezuiverd.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het regiment op weg naar Poerworedjo gezonden; Wilhelmus blijft met zijn compagnie onderweg achter in Bobotsari, waar ze fel worden aangevallen door uitgeweken Indonesische revolutionairen. Bij deze gevechten is Wilhelmus op 24 december 1948 vermist geraakt. Vermoedelijk is hij diezelfde dag nog gesneuveld of na gevangenneming omgebracht. Wilhelmus is 22 jaar geworden; zijn lichaam is nooit teruggevonden. Hetzelfde lot ondergaat ook korporaal Jo van Heertum uit Schijndel die bij dezelfde actie is verdwenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.