Jan Konings (bron: familie Bakx)

Jan Konings

1900 - 1945

Jan wordt geboren op 14 april 1900 in het Rucphense gedeelte van het dorp Schijf, als zoon van rijksveldwachter Petrus Konings en Adriana van Loon. Op volwassen leeftijd trouwt hij met Anna Maas, met wie hij twee dochters en twee zoons heeft. Jan werkt als boswachter, eerst in Zundert en vervolgens in Putte aan de grens. Daar werkt hij op een domein dat in bezit is van de Belgische chocolademakersfamilie Meurisse.

Tijdens de Duitse bezetting wordt Jan actief in het verzet als hulpverlener aan joden en onderduikers die hij bij Putte de grens over helpt. Hij werkt hierbij nauw samen met Frans Huijbrechts en Rinus Leijs van de Landelijke Organisatie (LO), waar Jan zich bij aansluit. Voor hen zou hij ook inlichtingenwerk verrichten.

Op 18 oktober 1943 wordt Jan thuis gearresteerd; zijn hulpverlening aan onderduikers en vluchtelingen is aan de Duitsers verraden door een dubbelagent. Voor enkele dagen wordt Jan vastgehouden op het politiebureau in Bergen op Zoom, waarna hij wordt overgebracht naar het Huis van Bewaring in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Hij wordt veroordeeld tot gevangenisstraf en op 9 oktober naar Kamp Vught afgevoerd en daar tewerkgesteld.

Op 5 oktober 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt het kamp vanwege het naderen van de geallieerde strijdmacht door de SS geëvacueerd. Jan wordt met de mannelijke gevangenen op transport gezet naar Sachsenhausen, ten noorden van Berlijn. Ruim een maand later, op 16 oktober 1944, wordt hij binnengebracht in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Net als in Vught en Sachsenhausen ondergaat Jan daar stelselmatige mishandelingen en wordt gedwongen met volkomen ontoereikende voeding extreem lange dagen van zware dwangarbeid in de steenfabriek te verrichten, met als enige doel hem fysiek en geestelijk uit te putten. Voor Jan en tienduizenden anderen in het kamp, worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 21 januari 1945 aan de gevolgen van ziekte, uitputting en ondervoeding. Jan is 44 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Rinus Bakx zei op 30 maart 2018

Dhr Konings was boswachter onder meer in Zundert en later in Putte pal op de grens met Belgie. Hij was getrouwd en had 2 dochters en een zoon. Een van de dochters is mijn moeder.

Johannes was dus boswachters en hielp destijds onder meer joden de grens over richting Belgie. Vandaar gingen ze verder naar Frankrijk en daar werden ze de grens over gezet richting Zwitserland.

In 1943 werd hij opgepakt door de duitsers en via Breda, Amsterdam Vught, is hij op dolle dinsdag 1944 overgebracht naar Sachsenhausen, waar hij later werd doorgebracht naar Neuengamme. Hier is hij ook overleden.

We zijn met mijn moeder naar Vught en Neuengamme geweest. Hier staat hij ook vermeld op het grote namenoverzicht dat hier aanwezig is.
Ook weten we dat Johannes is geregistreerd in het overzichtsregister in de Staten Generaal in Den Haag waarin inderdaad is vermeld dat hij een rol heeft gespeeld in het overbrengen van Joden naar Belgie.

Ik ben op zoek naar meer gegevens vooral ook over zijn deelname in de LO. Ik weet dat hij destijds sameNgewerkt heeft met Frans Huijbrechts en Rinus Leijs. Met de zoon van eerstgenoemde heb ik reeds contact gehad.
Ik zou ook graag eens bijpraten met (nazaten) van Rinus Leijs om meer inzicht te krijgen. De kans bestaat dat nazaten van hem dit lezen of mensen uit Putte die ons meer over deze geschiedenis kunnen vertellen.

Graag zie ik u reactie tegemoet en ben graag bereid om bij te praten over mijn opa en zelf ook meer te weten te komen over zijn wereld.

Gr Rinus Bakx

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 april 2018

Dag Rinus, bedankt voor uw informatieve reactie. Hier zijn we heel erg geholpen! Het zou inderdaad heel mooi zijn als de eventuele nazaten van Rinus Leijs uw bericht lezen. Mocht het zo ver komen, dan zal ik jullie met elkaar in contact brengen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.