Wim Kuijpers (bron: Heemkundevereniging Op die Dunghen, Den Dungen)

Wim Kuijpers

1927 - 1948

Wim wordt geboren op 27 augustus 1927 in Sint-Michielsgestel op Woud en woont in het naburige Den Dungen. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij na algemene militaire opleiding in Roermond en Blerick naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Wim vertrekt op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt en komt na een maand op zee aan in Batavia waar hij wordt ingezet voor wachtdiensten bij onder andere de woningen van S.H. Spoor, legercommandant van de Nederlandse strijdmacht, en van Huib van Mook, luitenant-gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Ook loopt Wim wacht bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In de daaropvolgende maanden wordt zijn bataljon gelegerd rond Tangerang, waar het gebied middels patrouillegangen en acties wordt gezuiverd.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het regiment op weg naar Poerworedjo gezonden; Wim blijft met zijn compagnie onderweg achter in Bobotsari, waar ze fel worden aangevallen door uitgeweken Indonesische revolutionairen. Bij deze gevechten sneuvelt Wim op 24 december 1948. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Wim was een volle neef van Leo Kuijpers uit Sint-Michielsgestel die ruim een jaar eerder in Zuid-Sumatra tijdens een patrouille door rebellen werd gevangengenomen en vermoord.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frans Cooijmans zei op 19 december 2017

Zie voor foto het boekje "Herdenk Waardeer Leer" blz. 112

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 29 januari 2018

Sorry Frans, ik had je eerdere reactie volledig over het hoofd gezien. Maar nog bedankt voor de tip. Inmiddels heb ik van Wim een aantal extra foto's geplaatst.

André Schoones zei op 11 september 2019

Bij Wim Kuijpers wordt als bron mijn naam genoemd. De foto's en het bidprentje heb ik echter ingestuurd namens heemkundevereniging Op die Dunghen als beheerder van de fotocollectie. Het zou juister zijn om Op die Dunghen als bron te vermelden.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Hallo André, bedankt voor de melding. Ik heb de bronvermeldingen aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.