L. Kuijpers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Leo Kuijpers

1926 - 1947

Leo wordt geboren op 2 oktober 1926 in Sint-Michielsgestel, in de buurtschap Beekkant. Als dienstplichtige komt hij begin 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Oirschot en wordt als soldaat ingedeeld bij 4-7 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Leo voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. In februari 1947 vertrekt hij met de Kota Baroe naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand aankomt in Palembang op Sumatra, waar het bataljon de komende maanden gelegerd blijft en wordt ingezet voor de bewaking van nuts- en havenbedrijven. Ook tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 blijft Leo in de buurt van Palembang voor het uitvoeren van bewakingstaken en het patrouilleren van de omliggende kampongs. Hierna wordt Leo overgeplaatst naar de buitenposten in Zuid-Sumatra en Lampung, een moerassig gebied dat door revolutionaire soldaten en criminele bendes is geïnfiltreerd.

Op 15 december 1947 wordt een groep van 7 soldaten uit het detachement Moeara Koeang uitgezonden voor een tweedaagse patrouille te voet de binnenlanden in. De groep staat onder leiding van korporaal Jan Willem Jonker; Leo is een van de soldaten die dan meegaat.

De groep kan Talang Nilang, een van de plaatsen op de route, niet bereiken en zou volgens afspraak de dag erop terugkeren naar Moeara Koeang. Daar komen ze echter nooit aan. Onderweg terug worden de zeven Nederlanders opgewacht door een bende van tweehonderd strijders. Er wordt over en weer geschoten, maar aan Nederlandse zijde vallen geen slachtoffers; wel worden enkele bendeleden gedood. Kort daarop wordt de patrouille door een andere bende van driehonderd strijders. De Nederlandse soldaten zijn vermoeid en door hun munitie heen. Bendeleider Pa Simandjoentak legt contact met de Nederlanders die besluiten zich over te geven. Ze worden vervolgens naar Sjamsoeddin, de dorpsoudste van Sendjagon, gebracht die hen met alle egards behandeld en te eten geeft; hun wapens zijn ondertussen buitgemaakt. Kort daarop worden de Nederlanders alsnog door Simandjoentak gevangengenomen. Geblinddoekt en vastgebonden worden ze naar de pasar (markt) in Kangkoeng gebracht, waar ze met messen en stukken hout door Simandjoentak en zijn broer worden gemarteld en vermoord. De verminkte, vastgebonden lichamen worden in de rivier de Komering geworpen.

Op 20 december worden enkele uren na elkaar twee lichamen van de vermiste patrouille door Nederlandse soldaten uit de rivier bij kampong Goenoeng Batoe gehaald. Op 29 december volgt een derde lichaam. Allemaal vertonen ze de tekenen van gruwelijke martelingen en een zeer gewelddadige dood. De dan aanwezige sergeant-majoor Van de Zande herkent de drie soldaten echter als drie van de vermiste soldaten van de patrouille: Jan Bolleurs, Johannes van den Braak en de 21-jarige Leo Kuijpers. Hij wordt samen met zijn gevonden kameraden provisorisch begraven, maar omdat hun identiteitsplaatjes ontbreken, kan er geen officiële identificatie plaatsvinden. Ook een precieze overlijdensdatum kan niet worden vastgesteld, maar wordt aangehouden op 16 december 1947.

Na de soevereiniteitsoverdracht wordt het drietal als onbekende soldaten begraven op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung. Pas in 2006 kan aan de lichamen van Leo Kuijpers en zijn kameraden weer hun naam worden teruggegeven.

Leo was een volle neef van Wim Kuijpers uit Den Dungen die in december 1948, ruim een jaar later, sneuvelt in Bobotsari op Java.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.