G. Kuijpers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerrit Kuijpers

1926 - 1947

Gerrit wordt geboren op 22 mei 1926 in Esbeek en woont in Hilvarenbeek. Als dienstplichtige komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aankomt in Batavia.

Gerrits bataljon wordt tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurcontact met het revolutionaire leger plaatsvindt. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie zijn de verschillende compagnieën weer bijeengebracht in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang.

Op 18 december raakt Gerrit tijdens patrouille ernstig gewond. Hij wordt afgevoerd naar Tjimahi, waar hij op 26 december 1947 ondanks de geboden hulp bezwijkt aan zijn verwondingen. Gerrit is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Cees Eshuis zei op 1 februari 2019

Bandung - Nederlands ereveld Pandu.
Ik heb foto's van het graf van Gerrit. Mijn vader is ook in Nederlands Oost-Indië gelegerd geweest.
Hij is in de jaren tachtig terug geweest en heeft op de begraafplaats een krans gelegd bij het graf van Gerrit.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 februari 2019

Dag Cees, nog bedankt voor uw reactie. Wat mooi dat uw vader nog een krans heeft gelegd bij zijn graf. Naar eventuele foto's zijn we heel benieuwd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.