Frans Kuipers (bron: I. Kuipers)

Frans Kuipers

1915 - 1944

Frans wordt geboren op 2 oktober 1915 in Teteringen als zoon van Jacques en Maria Kuipers. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in Tjimahi, de garnizoensstad van het KNIL bij het Javaanse Bandoeng.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Frans als sergeant van de genietroepen ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Het KNIL, slecht voorbereid en uitgerust en ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog heftige tegenstand, maar is niet opgewassen tegen de superieure Japanse vuurkracht. Op 8 maart 1942 wordt het KNIL in Bandoeng gedwongen tot overgave. Frans wordt daarop samen met duizenden andere Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap afgevoerd naar de Javaanse kampen. Hier zal Frans zijn gehele gevangenschap doorbrengen.

In de Javaanse kampen, vaak ondergebracht in verlaten scholen, kloosters of kazernes, worden de gevangenen onder zeer erbarmelijke omstandigheden aan hun lot overgelaten. Door de slechte voeding, het gebrek aan hygiëne en medicijnen en overbevolking kunnen tropische en besmettelijke ziekten snel om zich heen grijpen. Daarnaast lopen de gevangenen in hun verzwakte toestand groot risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken, of worden afgeranseld door de bewakers als het werk niet hard genoeg opschiet. Als gevolg hiervan bezwijken over de jaren vele duizenden krijgsgevangenen en geïnterneerde burgers in de Japanse kampen.

Ook voor Frans worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 17 november 1944 wordt hij ziek opgenomen in het hospitaal van het hoofdkamp te Batavia. Als gevolg van de gebrekkige medische zorg overlijdt hij vijf dagen later, 22 december 1944, aan de gevolgen van een acute buikvliesontsteking. Frans is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.