Willem van Zandbeek (bron: W. van de Greef-van Zandbeek)

Willem van Zandbeek

1923 - 1947

Willem wordt geboren op 14 december 1923 in Sint-Michielsgestel als een van de zeven kinderen van Frans van Zandbeek en Martha van der Steen. Terwijl vader werkt bij apotheek Van Beek-Schellekens in ’s-Hertogenbosch heeft moeder een kippenboerderij. Het gezin woont op Theerheide. Willem meldt zich als oorlogsvrijwilliger voor militaire dienst en komt in maart 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Nijmegen. Daar wordt hij ingedeeld bij het 4e Bataljon Regiment Stoottroepen.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Willem voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 14 mei 1947, na een opleiding van tweeënhalve maand, reist hij met de Volendam af naar de Oost. Een kleine maand later debarkeert Willem in de haven van Belawan in Noord-Sumatra en wordt gelegerd aan de oostelijke rand van Medan. Willem dient daar als soldaat eerste klasse bij de ondersteuningscompagnie van zijn bataljon.

Na lange, vruchteloze pogingen tussen Nederland en de Republiek om het Akkoord van Linggadjati uitgevoerd te krijgen, geven Den Haag en Batavia legercommandant S.H. Spoor toestemming om met ingang van 21 juli 1947 de Eerste Politionele Actie te beginnen. Doel is het weer onder Nederlandse controle brengen van economisch vitale gebieden op Java en Sumatra, om zo de Republiek naar de onderhandelingstafel te dwingen. Voor Willem, dan nog maar enkele weken in de Oost, raken de gebeurtenissen plotseling in een stroomversnelling.

Die eerste dag van Actie neemt Willem deel aan een patrouillle in Kebon Pisang bij Medan, om de daar gelegen steenfabriek te beveiligen. De patrouille ondervindt dan vrij snel hevig vijandelijk vuur waarbij onder de Nederlanders meerdere zwaargewonden vallen. Willem wordt dan samen met een kameraad vrijwel direct dodelijk getroffen. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

willie van de … zei op 18 december 2017

Ik heb gegevens van mijn oom Willem van Zandbeek die destijds gesneuveld is.

Frans Cooijmans zei op 19 december 2017

Zie voor foto het boekje "Herdenk Waardeer Leer" blz. 112

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Frans en Willie, nog bedankt voor de aanvullende opmerkingen! Een foto van Willem is intussen geplaatst.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.