J. Zandvliet (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Zandvliet

1918 - 1944

Jan wordt geboren op 22 december 1918 in Rotterdam als oudste in een gezin van negen zoons en drie dochters. Nadat hij in Rotterdam zijn school heeft doorgelopen, wordt hij vlak voor het uitbreken van de oorlog als dienstplichtige opgeroepen. Hij meldt zich hij de cavalerie en wordt in Leiden opgeleid. Als vanwege de toenemende oorlogsdreiging de algehele mobilisatie in Nederland wordt afgekondigd, wordt Jan in Opheusden gelegerd, in de buurt van de Grebbelinie. Daar wordt hij ingezet voor het verplaatsen van mobiele geschutstukken en het transport van munitie. Eenmaal belandt Jan na de Duitse inval op 10 mei 1940 in een gevaarlijke situatie, als hij beladen met munitie in een wagen over een open dijk richting het front rijdt en zwaar onder vuur wordt genomen. Enkele weken na de capitulatie solliciteert hij bij de marechaussee, waar hij als wachtmeester achtereenvolgens in Swalmen, Best en Budel-Dorplein wordt gestationeerd. In Budel is Jan gestationeerd bij grenspost ‘De Kempen’.

Woede en wraakzucht om het Duitse bombardement op zijn thuisstad Rotterdam hebben Jan bewogen om actieve rol te spelen in het verzet van Budel-Dorplein en omgeving. Hij is lid van Belgische Witte Brigade en van de plaatselijke verzetsgroep. Daarin zitten behalve Jan ook Kees Kappers, de gebroeders Leo en Martin Looijmans, Antoon van der Putten en Theo Stevens. Jan is zwijgzaam en gaat voorzichtig te werk, maar weet niettemin verschillende sabotageacties te ondernemen. Samen met zijn verloofde Marie Bulthuis uit Assen, ook in het verzet actief, doen ze zich voor als een verliefd stelletje, terwijl ze stiekem en onder het oog van de Duitsers tekeningen maken van sluis 16 bij Weert. In de nacht van 25 op 26 augustus 1944 wordt deze op basis van hun verzamelde inlichtingen onklaar gemaakt.

Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, laat de sabotageploeg een Duitse trein met SS’ers ontsporen bij Dorplein. Vier van de zes verzetsplegers, onder wie Jan, zijn bij de actie aanwezig en verstoppen zich in het riet van het Ringselven. Ze worden echter ontdekt en ter plaatse door de SS’ers gemarteld, geslagen en uiteindelijk doodgeschoten. Jan is 25 jaar geworden.

Later die dag worden de gebroeders Looijmans opgepakt en naar de ontspoorde trein gebracht. Ook zij worden na langdurige martelingen geëxecuteerd en bij de spoorbaan achtergelaten.

De verzetsgroep wordt na de oorlog gezamenlijk begraven op de erebegraafplaats in Budel-Dorplein.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

J.Zandvliet zei op 22 april 2019

Dit is de broer van mijn vader. Oom Joh zoals wij hem kennen, zat meteen paar andere broers van hem in het verzet. In dienst van de Marechausse was Joh in Brabant gelegerd. Er zijn nog brieven van hem aan zijn ouders. Mijn opa en oma waren erg geschokt door het feit hoe Joh op dolle dinsdag te pakken was genomen door de Duitsers in Budel.
Mijn vader heeft in de oorlog samen met een andere broer in Rotterdam het een en ander gedaan. Mijn vader was bij de politie en heeft veel dingen gezien en mee gemaakt.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 23 april 2019

Beste J. Zandvliet, hartelijk dank voor uw reactie. Het was ons nog niet bekend dat ook zijn broers in het verzet hebben gezeten. Inderdaad hebben veel politie-agenten en marechaussees - toch al zwaar onder druk gezet door de Duitsers - uit eerste hand kunnen vernemen hoe ver de Duitsers bereid waren te gaan en besloten zich daartegen te verzetten.
Het moet verschrikkelijk zijn geweest voor zijn ouders en naaste familie om te weten hoe hij in Budel is omgebracht, samen met nog vijf anderen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.