Simon van Zandvliet (bron: G. van den Heuvel)

Simon van Zandvliet

1916 - 1943

Simon wordt geboren op 6 april 1916 in het Gelderse Kerkwijk en woont in Wijk bij Aalburg, waar hij landarbeider is. In 1942 trouwt hij met Wilhelmina van Wijnen.

Op 29 april 1943 verordenen de Duitse autoriteiten dat alle Nederlandse oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden, vanwege de betrokkenheid van oud-officieren in het verzet. In reactie hierop breken spontaan de landelijke april-meistakingen uit, maar deze worden door hun gebrek aan centrale coördinatie snel en hardhandig door de Duitsers neergeslagen.

Op 3 mei wordt ook gedemonstreerd door arbeiders van de zuivelfabriek in Eethen. Een groep stakers trekt daarop naar Wijk waar de groep verder aanzwelt tot 150 personen. Simon sluit zich met enkele arbeiders aan bij de beweging, maar de Duitse autoriteiten zijn dan al gewaarschuwd. Niet lang daarna verschijnt een commando van de Sicherheitsdienst (SD) van ’s-Hertogenbosch die op de menigte begint te schieten. Wijk wordt uitgekamd en vier arbeiders die zich in een schuurtje verborgen houden, worden gearresteerd. Een van hen is Simon die vanwege het grote hakmes dat hij bij zich heeft (voor het bietenrooien) wordt gezien als de meest verdachte. Het vijftal wordt onmiddellijk daarop naar het Standgericht in Eindhoven overgebracht, waar uiteindelijk alleen Simon ter dood wordt veroordeeld. Diezelfde middag wordt hij samen met enkele Eindhovense arrestanten op het terrein van de Philipsfabrieken gefusilleerd. Simon is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Aart van Bockel zei op 28 april 2023

Simon was gehuwd d.d. 22.10.1942 te Wijk en Aalburg met Wilhelmina van Wijnen. Hij werd door het Standgerecht (op dat moment actief vanaf het hoofdkantoor van Philips te Eindhoven/Strijp) samen met 6 andere opgepakte personen ter dood veroordeeld. Voor zover bekend waren de 7 slachtoffers willekeurig gekozen uit een grotere groep opgepakte mannen. Simon komt niet voor op de Nederlands- en Duitstalige bekendmaking van hun doodsvonnis. Simon’s stoffelijke resten zijn door de bezetter bewust niet overgedragen aan de familie. Hierdoor is zijn graf altijd onbekend gebleven. De naam van Simon van Zandvliet komt niet voor op het herdenkingsmonument aan de Glaslaan in Eindhoven. Mogelijk omdat hij destijds niet werkzaam was voor Philips.

Aart van Bockel zei op 28 april 2023

De naam van Simon van Zandvliet staat, samen met 33 andere oorlogsslachtoffers, ter nagedachtenis vermeld op het verzetsmonument te Sleeuwijk.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 1 mei 2023

Dank voor deze aanvullingen, Aart. We hebben zijn biografische gegevens bijgewerkt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.