Simon van Zandvliet (bron: G. van den Heuvel)

Simon van Zandvliet

1916 - 1943

Simon wordt geboren op 6 april 1916 in het Gelderse Kerkwijk en woont in Wijk bij Aalburg, waar hij landarbeider is.

Op 29 april 1943 verordenen de Duitse autoriteiten dat alle Nederlandse oud-militairen zich alsnog voor krijgsgevangenschap moeten melden, vanwege de betrokkenheid van oud-officieren in het verzet. In reactie hierop breken spontaan de landelijke april-meistakingen uit, maar deze worden door hun gebrek aan centrale coördinatie snel en hardhandig door de Duitsers neergeslagen.

Op 3 mei wordt ook gedemonstreerd door arbeiders van de zuivelfabriek in Eethen. Een groep stakers trekt daarop naar Wijk waar de groep verder aanzwelt tot 150 personen. Simon sluit zich met enkele arbeiders aan bij de beweging, maar de Duitse autoriteiten zijn dan al gewaarschuwd. Niet lang daarna verschijnt een commando van de Sicherheitsdienst (SD) van ’s-Hertogenbosch die op de menigte begint te schieten. Wijk wordt uitgekamd en vier arbeiders die zich in een schuurtje verborgen houden, worden gearresteerd. Een van hen is Simon die vanwege het grote hakmes dat hij bij zich heeft (voor het bietenrooien) wordt gezien als de meest verdachte. Het vijftal wordt onmiddellijk daarop naar het Standgericht in Eindhoven overgebracht, waar uiteindelijk alleen Simon ter dood wordt veroordeeld. Diezelfde middag wordt hij samen met enkele Eindhovense arrestanten op het terrein van de Philipsfabrieken gefusilleerd. Simon is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.