L. van Rixtel (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Bart van Rixtel

1927 - 1947

Bart wordt geboren op 12 juli 1927 in ’s-Hertogenbosch. Als vrijwilliger meldt hij zich direct na het einde van de oorlog in Nederland voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine. Voor opleiding vertrekt hij naar de Verenigde Staten, waar in september 1945 in Camp Davis de Mariniersbrigade wordt opgericht. Bart wordt er ingedeeld bij het 2e Infanteriebataljon.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als de Britten en Nederlanders daarna aanstalten lijken te maken om het oude, koloniale gezag te herstellen, begint de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) waarin met name buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging.

Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Bart met de Mariniersbrigade naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na enkele maanden opleiding, reist hij in december 1945 met de Bloemfontein af naar de Oost.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC) heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, tot grote woede van de Nederlandse militairen. Met het verbod wil Mountbatten voorkomen dat de situatie escaleert tot een grootschalige oorlog waarin de Britse troepen mogelijk verzeild raken. Op een kleine groep mariniers na die wel mogen debarkeren, wijkt de Nederlandse troepenmacht wijkt uit naar Malakka, in afwachting van de opheffing van het landingsverbod.

In maart 1946 mogen de mariniers te Soerabaja op Java ontschepen. Dat eerste jaar en tijdens de Eerste Politionele Actie vanaf 21 juli 1947 wordt Bart bij diverse grootschalige en succesvolle acties op het oosten van het eiland ingezet.

Op 31 juli of 1 augustus 1947 raakt Bart ernstig gewond, nadat hij in de buurt van dessa (dorp) Kaboearan, aan de voet van de Argapura-vulkaan, zijn weg door een woning heeft gevochten om een ingesloten, Nederlandse korporaal te bevrijden. Hij bezwijkt op 3 augustus aan zijn bekomen verwondingen in het verderop gelegen Tegalampel, bij Bondowoso.

Bart is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Voor zijn reddingsactie is hij postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.